Kö till psykiatrin C-fråga i fullmäktige

Det är inte självklart att mera pengar till allmänpsykiatrin vid Akademiska sjukhuset kan korta patientköerna. Det var Vivianne Macdisis (S) svar till Johan Örjes ( C) som frågat om tidigare besparingar orsakat köerna.

Foto:

Uppsala2016-09-24 08:01

Johan Örjes ställde frågan i en interpellation vid landstingsfullmäktige och hänvisade också till de artiklar som Upsala Nya Tidning skrivit om psykiatrin. Vivianne Macdisi är ordförande i sjukhusstyrelsen med politiskt ansvar för Akademiska sjukhuset där psykiatriska divisionen ingår. Med statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL), visade Johan Örjes att antalet patienter som väntat mera än 90 dagar på ett första besök till allmänpsykiatriska mottagningen ökat drastiskt sedan den S-ledda majoriteten i januari 2015 tog över landstingsledningen.

I juli månad 2014 hade 27 personer väntat längre än 90 dagar på att få besöka en specialist inom allmänpsykiatrin. I juli månad 2016 hade 134 personer väntat längre än vårdgarantins 90 dagar föreskriver.

När den nya majoriteten i landstinget i mars 2015 beslutade godkänna en rapport som innebar att psykiatridivisionen det året inte skulle få 30 miljoner kronor för att täcka tidigare års underskott i budgeten, yrkade partierna i alliansen på att rapporten inte skulle godkännas.

– Ser du något samband mellan det beslutet och de stora problem som nu finns i psykiatrin, undrade Johan Örjes i sin interpellation, och ville samtidigt också veta när Vivianne Macdisi räknar med att antalet personer som väntar på ett första besök vid allmänpsykiatrin ska vara nere på samma nivå som 2014.

Johan Örjes var inte nöjd med svaren. Macdisi hänvisade till att det finns stora problem med att rekrytera personal till psykiatrin, och att antalet sökande till allmänpsykiatrin totalt har ökat med 15 procent. Hon poängterade också att Akademiska sjukhuset från 2014 till 2016 fått en utökad budget med 558 miljoner kronor, och att psykiatrin budget under samma period ökats med 47 miljoner kronor.

– Det är ett politiskt ansvar att vårdgarantin upprätthålls, och också att det finns en plan för hur den ska hållas. Allt annat är en politisk kapitulation, säger Johan Örjes.

Vivianne Macdisi understryker däremot att politiker ska sätta ramar och lita på att sjukhusdirektör och verksamhetschefer har rätt när deras besked är att budget ska räcka för verksamheterna:

– Det är värt också att hålla i minnet när det gäller antal sökande till specialistpsykiatrin att patientlagen ger människor rätt att söka dit utan remiss vilket kan påverka kösituationen. Om det är en anledning till att 19 procent av de patienter som nu väntat längre än 90 dagar fått en tid med läkare men där patienten själv avbokat eller inte kommit till avtalad tid är svårt att uttala sig om.

LÄS MER: Kötiderna har ökat dramatiskt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om