Väntetiden för lungoperationer är nu 4-5 veckor för de patienter som inte har akuta tillstånd och därför opereras med mycket kort varsel. För många patienter och för deras anhöriga kan väntan bli mycket påfrestande.
Fredrik Lennmyr, verksamhetschef vid kliniken för thoraxkirurgi där såväl lung- som hjärtpatienter opereras, är bekymrad över de långa väntetiderna:
– De standardiserade vårdförlopp som man nu arbetar med för bland annat lungcancerpatienter har inneburit att det blivit ökat fokus på den patientgruppen, och också ökad efterfrågan på operationer. Det är tydligt över hela Sverige, men vi har just nu en värre sits här än på andra sjukhus, säger Fredrik Lennmyr.
Standardiserade vårdförlopp för ett antal olika cancerdiagnoser infördes 2015, och är en nationell satsning på att korta väntetiderna från upptäckt till behandling. I de nationella riktlinjerna för lungcancervården anges att det från att det finns en välgrundad misstanke om lungcancer och till att behandling startar ska ta 44 dygn.
– Under den tiden ska ett antal olika undersökningar ske, beslut om lämplig typ av behandling fattas, och behandling starta. Det finns ännu inte någon nationell statistik som visar hur olika regioner och sjukhus klarat målen vad gäller lungcancer, säger Pia Jestin, funktionschef i Regionalt cancercentrum i Uppsala-Örebro-regionen.
I slutet av oktober räknar man vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, som samordnar de nationella vårdprogrammen, med att kunna publicera nationell mätstatistik.
Det är inte bara de standardiserade vårdförloppen som gjort att väntan på operation blivit längre. Andra faktorer som Fredrik Lennmyr nämner är en åldrande befolkning, och den medicintekniska utvecklingen som gjort det möjligt att hjälpa fler med cancerdiagnoser och hjärtsjukdomar.
– Det är självklart bra att patienterna får en snabb diagnos och bedömning, och större möjligheter att få hjälp. Vi har också effektiviserat vår verksamhet och ökat antal lungoperationer från 250-300 för några år sedan till 350-400 förra året, säger Fredrik Lennmyr.
Hans bedömning är att de arbetslag och fem operationssalar som thorax har tillgång till för såväl thorax- som lungoperationer skulle vara tillräckliga för att klara patienttillströmningen. Problemet är i stället antalet vårdplatser. På vårdavdelningen dit patienterna kommer efter operation finns 25 platser och på thoraxintensiven 10 platser:
– I regionen samarbetar vi främst med Södermanland, Västmanland, Dalarna och Gästrikland. Patienter därifrån får åka till sina hemsjukhus efter 4-5 dagar på vår vårdavdelning. För våra uppländska patienter skulle en lösning vara om vi kan få tillgång till thorax-rehab som de har i Stockholmsregionen. Det är särskilda rehabplatser utanför sjukhuset där de får ytterligare vård och stöd innan de kan åka hem, säger Fredrik Lennmyr.
Avsikten är att nyttja avtal med Stockholms läns landsting om ett antal sådana platser under hösten. Redan nu sparar man vårdplatser på sjukhuset genom att regionpatienter inför operationsdagen efter registrering på sjukhuset övernattar på hotell i stället för på avdelningen.
För de patienter som väntar på lungoperation kommer ett avtal med universitetssjukhuset i Örebro att göra det möjligt att redan kommande vecka få den operation de väntar på.