Knyta kontakter i Östersjöområdet
Uppsala län måste vända ansiktet österut mot länderna på andra sidan Östersjön. Det anser regionförbundets nya direktör Catharina Blom. - Nu är det bara Kina som gäller men vi får inte glömma bort marknaderna i närområdet, säger hon.
25 år av sitt liv har Catharina Blom bott i Uppsala där hon studerat och arbetat vid Uppsala universitet. I fem år var hon regiondirektör för Region Blekinge. Innan det var hon länsutvecklingsdirektör vid Västerbottens läns landsting. När hon i januari i år återvände till Uppsala för att tillträda tjänsten som regiondirektör slogs hon av den förändring som staden genomgått på ett decennium.
- Jag klev av tåget och kände knappt igen stationsområdet för alla ombyggnader. Och så Musikens hus som diskuterats i alla år. Nu byggs det faktiskt. Det är jättebra och stärker Uppsalas attraktionskraft ytterligare, säger Catharina Blom.
Landstinget och länets åtta kommuner är medlemmar i Regionförbundet, den organisation som har det yttersta ansvaret för regionens utveckling. Regionförbundet har en samlande funktion och har bland annat tagit fram ett utvecklingsprogram, Uppländsk drivkraft, som ska främja infrastruktur, kommunikationer och näringslivsutveckling.
För Uppsala län pekar utvecklingskurvan uppåt anser Catharina Blom. Bland annat tack vare näringslivet i länet som hon beskriver som väldigt brett, med alltifrån verkstadsindustrin i norr och den snart nyöppnade gruvan i Dannemora till life science och it-företagen i Uppsala.
Men att länet med sin kust är en del av Östersjöområdet är ett faktum som ofta glöms bort menar den nya regiondirektören.
- Kina och Indien i all ära, självklart ska vi vara med på det tåget. Men man får inte glömma bort att ur ett globalt perspektiv betraktas Östersjöområdet som en mycket dynamiskt region. Vi skulle kunna utnyttja läget vid Östersjön ännu mer, säger Catharina Blom.
Regionförbundet medverkar i ett EU-program för Östersjön, en del av EU:s strukturfonder, där bland annat regioner i Finland, Lettland och Estland ingår. Syftet är att stärka samverkan mellan regioner från olika länder som gränsar till varandra.
Här finns goda möjligheter för företagen anser Catharina Blom och jämför med Blekinge där hon tidigare var regiondirektör.
- Ett elföretag utanför Karlskrona bearbetade den litauiska marknaden i flera år. Nu har de fått uppdrag att installera armaturen i Ikea:s varuhus i Litauen.
Just Blekinge framhåller hon som ett exempel på en region som arbetat aktivt för att marknadsföra sig och som genom sitt geografiska läge hamnat mitt i centrum av östersjöregionen, med täta förbindelser med bland annat Polen. Uppsala län skulle kunna ha en liknande utveckling tror Catharina Blom.
- Många är aktiva och marknadsför sin region i dag och konkurrensen ökar mellan regionerna. De som en gång varit framgångsrika kommer inte med självklarhet ligga i täten i framtiden. Men med närheten till Östersjön och med Arlanda alldeles intill har vi fantastiska möjligheter.
Samarbete, såväl mellan politiker som mellan företag, över landsgränserna i Östersjöområdet ser Catharina Blom som en självklarhet inom en snar framtid.
- Vi ska bli en region med ett betydligt större engagemang i Östersjöområdet där människor åker kors och tvärs för att göra affärer. Det ska vara lika naturligt för våra politiker att umgås med kolleger från regioner på andra sidan Östersjön som det är att ha kontakt med politiker från andra regioner i Sverige.
Fakta Catharina Blom
Ålder: 56 år
Aktuell som: nytillträdd regiondirektör för Regionförbundet Uppsala län.
Bor: Bostadsrätt i centrala Uppsala.
Familj: Man sedan 25 år tillbaka.
Intressen: Vandra på vandringsleder i hela Europa, viner, opera och styrketräning på gym.
Ålder: 56 år
Aktuell som: nytillträdd regiondirektör för Regionförbundet Uppsala län.
Bor: Bostadsrätt i centrala Uppsala.
Familj: Man sedan 25 år tillbaka.
Intressen: Vandra på vandringsleder i hela Europa, viner, opera och styrketräning på gym.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!