Det berättar Expressen i en artikel som publicerades på måndagen.
Den 23 januari 2022 blev Helge Fossmo villkorligt frigiven efter att ha suttit fängslad i 18 år. Helge Fossmo (som bytt sitt efternamn till Iversen) har sedan ett par år en anställning på Mikaelsgårdens halvvägshus och stödboende i Katrineholm. Ett ställe han själv befunnit sig på som klient.
Helge Fossmo är anställd som vaktmästare men arbetar snarare som en arbetsledare för dem som vistas på halvvägshuset. En tidigare intagen berättar för Expressen hur det var när han kom till boendet.
– Det var jävligt skumt alltså. Han satt ju inte för att han snattat godis på Konsum. Vi andra var ju i allmänhet lite mera småbusar, och så kommer Knutbypastorn och ska fråga ut en om vad man har gjort i sitt liv, vad man har jobbat med och om man har flickvän och såna grejer. Det kändes obehagligt.
Samma person säger att det kändes märkligt att bli visad ut i livet av "Sveriges kanske mest kända förbrytare" och att Helge Fossmo fungerade som de intagnas närmaste chef på Mikaelsgården.
Expressen har talat med flera tidigare intagna personer på Mikaelsgården som har lite olika syn på att Helge Fossmo arbetar som deras väg- och arbetsledare. Några tycker att han var vettig och trevlig. Andra att han alltid vill bestämma och "att det kändes som att han hade sitt eget lilla Knutby där han styrde och ställde".
Att Helge Fossmo är anställd på Mikaelsgården ville ledningen först inte säga något om. På Kriminalvården som Mikaelsgården har ramavtal med bekräftade man dock utan omsvep Fossmos anställning.
I en andra artikel skriver Expressen att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktat hård kritik mot Mikaelsgården tidigare och att ägaren Mikael Randevåg bedöms som "olämplig". Tidigare har Randevåg fått stänga ner ett hvb-hemmet Änglahuset som han drev på samma plats som Mikaelgården.
I en kommuniké på Mikaelgårdens hemsida skriver man med anledning av Expressens avslöjande att "vi aldrig kommer att kompromissa runt våra klienters eller våra medarbetares integritet, sekretess och trygghet. Det innebär att vi inte under några omständigheter kommer att uttala oss om en enskild person".