Hur sent går det att få ett restaurangbord på Alla hjärtans dag? UNT kollar dagarna innan vilka krogar i centrala Uppsala som har lediga bord den 14 februari – och kan snabbt konstatera att dagen inte lämpar sig för spontana restaurangbesök.
Av de 39 krogar vi kontaktat är i princip alla fullbokade. Flera av dem uppger att det sett ut så sedan en tid tillbaka.
– Vi började få bokningar redan för två, tre månader sedan. Alla hjärtans och nyår är våra bästa dagar på hela året, säger Rafael Löfstedt, ägare på finkrogen Villa Anna.
Borden på Peppar Peppar blev helt uppbokade för en och en halv vecka sedan. Där tycker man att det är lite synd att Alla hjärtans dag infaller på en fredag.
– På fredagar har vi ändå många bokningar. Hade den varit på en tisdag hade ju det varit bättre, säger Maria Holmgren på Peppar Peppar.
På Domtrappkällaren, där Alla hjärtans-bokningarna började rulla in i början av januari, håller man delvis med:
– Är det en vardag får man ju en extra bra försäljningsdag. Men är det en fredag å andra sidan unnar sig många kanske ett extra glas champagne, säger Emma Eriksson, ägare till Domtrappkällaren.
Att Alla hjärtans dag är viktig för krögarna märks. Många har särskilda menyer dagen till ära och några satsar på livemusik.
En klar tendens är att gästernas snittålder är lägre på Alla hjärtans dag än en vanlig dag.
– Generellt sett brukar det vara lite yngre personer som går ut på Alla hjärtans dag, de är väl kanske lite mer nykära, säger Emma Eriksson på Domtrappkällaren.
Har du något bra sista minuten-tips till den som inte bokat bord och vill överraska sin partner?
– Ja. Öppna en champagneflaska. Man ska alltid ha en flaska champagne på kylning. Och så öppnar man den – poff!
Men fullbokade restauranger till trots är det faktiskt inte kört att få plats. De flesta restauranger har väntelistor som man kan sätta upp sig på, utifall någon annan gäst avbokar. Vissa restauranger har dessutom bord som inte går att boka utan som viks till drop-in-gäster, några exempel är The Loco, Koh Phangan och Tzatziki.
– Vi kan aldrig garantera något. Det enda man kan göra är att komma in och chansa, säger servitören tillika bartendern Daniel Ivonen på The Loco.