Knivstabo ny vd för Svenska ägg

Svenska äggproducenter är nästan framme vid målet. Endast två procent av Sveriges fem miljoner värphöns sitter fortfarande i oinredda burar. — Vid årsskiftet tror jag att vi fått bort de olagliga burarna. Omställningen är nödvändig men inom EU är motståndet fortfarande starkt, säger Knivstabon Camilla Sandenskog, ny vd för branschorganisationen Svenska ägg.

Uppsala2006-01-09 18:27
Jämfört med andra europeiska länder har Sverige en mycket human djurhållning och en unik situation när det gäller salmonella, menar Camilla Sandenskog, som närmast kommer från en tjänst som produktchef på Swedish Meats.
Regelbundna provtagningar i besättningar och vid slakt har i princip förskonat fjäderfäuppfödarna från salmonellautbrott.
För att göra äggätarna mer medvetna om de svenska förhållandena inleder Svenska ägg i år en informationskampanj om den obligatoriska äggmärkningen.
— Det är viktigt att göra konsumenten uppmärksam på att våra värphöns har det bra. När man köper ägg i affären ska man kolla märkningen på kartongen. Där ser man ursprungslandet och uppfödningsformen, om äggen kommer från frigående höns, är ekomärkta eller värpta av höns i inredda burar.

Men inhemska äggproducenter har fortfarande en ekonomisk pressad situation efter en miljardinvestering i nya produktionsanläggningar.
Vid årsskiftet 1999 infördes förbudet mot oinredda burar . Lösgående höns eller burar med sittpinnar och sandbad blev den svenska modellen. Dispenser utfärdades dock för dem som inte ansåg sig hinna med omställningen, vilket skapade en snedvriden konkurrens.
Och det är bara för de så kallade konsumtionsäggen som salmonellagarantin finns, vilket ytterligare ökar på prispressen för svensk äggnäring. De flesta ägg kommer från svenska uppfödare, fem procent importeras från Finland, det enda land som klarar salmonellakravet.

— Inom industrin och bland storhushållen råder märkligt nog inget importförbud. Äggråvaran kan komma från länder drabbade av salmonella. De utländska producenterna håller betydligt lägre priser så det lönar sig knappt för våra producenter att ge sig in på den marknaden, säger Camilla Sandenskog.
Som högsta chef för en lobbyorganisation tänker hon lyfta fram ägget med hjälp av hälsotrenden och puffa för att ägg är gott, nyttigt och billigt.
Själv har alltid ett tjog hemma.
— Favoriträtten är äggstanning i ugn med spenatstuvning. Det är jättegott och äggröran blir väldigt len och inte så grynig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om