Händelsen under onsdagseftermiddagen, där ett flertal personer slogs med kniv, resulterade i att en person fick föras till sjukhus och en 16-åring anhölls misstänkt för misshandel alternativt försök till mord. Nu berättar åklagare Lars Tyllered att den ena halvan av de som slogs hade kommit till Uppsala av just den anledningen.
– Detta har varit en uppgörelse mellan två grupper, det är inte ett bråk som har uppstått på plats på Stora Torget. Den ena gruppen är tillrest, vi har teorier om var ifrån men vill inte uttala oss om det i nuläget, säger han.
Varför de bägge gängen gjorde upp på Stora Torget är fortfarande en gåta. Åklagare Lars Tyllered menar att han har teorier, men att förhör med den gripne 16-åringen till största del har handlat om att identifiera de som varit inblandade i slagsmålet. Ett identifieringsarbete där de är till stor del är hjälpta av en mobilfilm som fångar händelseförloppet.
– Det är någon som faktiskt har vänt sin mobil mot det som hänt här i stället för att bara stirra in i den, som vi kunnat se att många gjorde. Så en del av händelseförloppet finns på film. Bland annat händelsen med kniven finns på film, säger Lars Tyllered.
Onsdagens knivslagsmål var ett i raden av storbråk i Uppsala. Men än så länge går det enligt Lars Tyllered inte att säga om den senaste tidens storbråk i city har begåtts av samma grupperingar.
– Det är svårt att säga, jag har inget som direkt tyder på det, säger han.
Mobilfilmen kan i det här fallet vara avgörande för att identifiera de inblandade personerna och kan leda till gripanden. Vid en generell fråga om vad som behövs för att säkerställa tryggheten i City så landar även polisens presstalesperson Lisa Sannervik vid vikten av kameraövervakning.
– Vi vet att många är där i oärligt syfte. Bevakningskameror tjänar ju två syften, dels i identifieringssyften, men sen sen har det ett trygghetsbevarande syfte. Det gör det svårare att på den platsen ägna sig åt brott, säger hon.
För att exemplifiera den inverkan som riktade trygghetsinsatser som ordningsvakter och övervakningskameror kan ha så vill Lisa Sannervik lyfta resecentrum.
– Vi kan konstatera att för några år sen var resecentrum en liknande plats. Sen dess har kameror kommit upp, man har jobbat med miljön och tryggheten där. Idag sägs det inte vara lika otryggt. Nu har vi de miljöerna i city istället, säger Lisa Sannervik.