Knivmordet i Eriksberg – så blir hovrättens dom

Fängelsedomen för knivmordet på en man i Eriksberg i somras står fast.

Offret knivhöggs vid en busshållplats på Norbyvägen och tog sig till en trappuppgång på Täljstensvägen där han hittades.

Offret knivhöggs vid en busshållplats på Norbyvägen och tog sig till en trappuppgång på Täljstensvägen där han hittades.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala2020-06-05 11:04

Domen överklagades till Svea hovrätt som på fredagen fastställde tingsrättens dom på 14 års fängelse för den 27-årige gärningsmannen. Domstolen är enig. 

Offret, en 35-årig man, knivhöggs till döds natten mot den 3 augusti i fjol. 27-åringen erkände gärningen vid rättegången i Uppsala tingsrätt och berättade var han befunnit sig och vilka han träffat före och efter mordet. Hans uppgift om att offret förlorat mycket blod omedelbart efter knivhugget var emellertid felaktig. Han lämnade också andra uppgifter som inte kunde bekräftas, bland annat hur han torkat av den blodiga kniven på marken i Stadsskogen under sin flykt. Mordvapnet har inte hittats och de kläder som mannen hade på sig vid tillfället var inte blodiga, till skillnad mot hans egen uppgift.

Mannens försvarare ansåg att det fanns så stora luckor i berättelsen att 27-åringen skulle frias. Uppsala tingsrätt höll inte med och dömde mannen för mordet. Domstolen ansåg att hans erkännande fick tillräckligt stöd av annan bevisning, bland annat uppgiften om att han kort efter mordet erkänt gärningen för en bekant, innan UNT som första media publicerade nyheten klockan 04.48 på morgonen. 

Efter domen meddelade 27-åringen att han ville överklaga för att bli friad, trots sitt tidigare erkännande. Även åklagaren överklagade och ville att hovrätten även skulle fälla 27-åringen för förberedelse till mord på en annan man, samma natt som 35-åringen dödades, och skärpa straffet. 

Hovrätten gör samma bedömning av bevisningen som tingsrätten. Domstolen konstaterar att mannens uppgift om blodet på brottsplatsen är felaktig men anser inte att det är tillräckligt för att underkänna hans erkännande. Hovrätten slår fast att så gott som alla övriga uppgifter som 27-åringen lämnat om mordet stämmer med den tekniska utredningen och vittnesförhören. Han har bland annat lämnat specifika detaljer om offrets klädsel och att mannen talade i telefon sekunden innan han knivhöggs – ett samtal som spelades in och där gärningsmannens röst hörs i bakgrunden – samt att det kom två ambulanser till platsen. 

Det faktum att inga blodspår hittades längs flyktvägen eller på 27-åringens kläder när han greps ändrar inte heller hovrättens uppfattning. Domstolen konstaterar att undersökningarna gjordes flera månader efter händelsen, sedan 27-åringen gripits och lämnat sin berättelse. Slutsatsen är att försvarets invändningar mot att fälla 27-åringen inte stjälper åklagarens bevisning eller mannens eget erkännande.

Offret knivhöggs utomhus vid en busshållplats på Norbyvägen natten mot den 3 augusti i fjol sedan han besökt sin ex-sambo och dotter. Han försökte svårt skadad ta sig tillbaka till lägenheten men hittades i trappuppgången och avled kort efteråt. 

Till en början arbetade polisutredningen i motvind, men sedan mobiluppkopplingar visat att 27-åringen var en dem som befunnit sig i området vid tiden för brottet blev han intressant för utredarna. Mannen är sedan tidigare känd av polisen och var flyktigt bekant med offret.

När 27-åringen insåg att han var huvudmisstänkt ringde han själv i höstas till polisen och bad att bli hämtad. Han erkände gärningen i polisförhören och under rättegången, men har inte kunnat uppge något klart motiv. Enligt mannens berättelse hörde han röster i huvudet strax innan han knivhögg 35-åringen. I ett polisförhör har mannen också sagt att han knivhögg fel person. En rättspsykiatrisk undersökning kom fram till att mannen inte lider av någon allvarligt psykisk störning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!