– Knäprogrammen kan hjälpa många ungdomar att slippa dessa vanliga skador, som kan ge utdragna och ibland livslånga besvär, men på köpet innebär detta att vi själva sänker våra kostnader. Detta bör premieras, säger Lars-Inge Svensson, chef för Affär Idrott på Folksam.
Enbart genom den så kallade licensförsäkringen, som klubbarna betalar, kostar en allvarlig knäskada Folksam cirka 20 000 kronor. Många spelare har också en egen olycksfallsförsäkring, som ytterligare höjer bolagets kostnader när någon knäskadas.
– De som kör bil utan att krocka får lägre försäkringspremier. Det är rimligt att klubbar som aktivt arbetar för att förebygga skador får någon liknande ekonomisk stimulans, säger Lars-Inge Svensson.
De båda förebyggande programmen, varav det ena utvecklats av forskare i Uppsala, innehåller olika muskel- och balansövningar och är avsedda att ingå i den ordinarie träningen. Enligt två vetenskapliga studier, som båda fått ekonomiskt stöd av Folksam, kan programmen minska risken för knäskador hos fotbollstjejer med uppemot tre fjärdedelar.
– Utöver påverkan på premierna skulle till exempel någon form av certifiering vara ett sätt att sprida programmen. Jag tror att många föräldrar skulle välja att sätta barnen i en klubb som de vet arbetar skadeförebyggande, säger Lars-Inge Svensson.