Hur mycket vatten använder jag på en dag? Och vad kan jag göra för att minska förbrukningen? De kluriga frågorna fick elever på Valsätraskolan fundera på under en temadag om hållbarhet.
Två år på en öde ö - och jag får bara ta med mig några få djur för att kunna överleva. Men vilket djur ska jag välja och hur ska jag planera?
Sjundeklassarna Jacob Lundblad, Erik Silfversparre och Jakob Stranne-Reuterby sitter nedsjunkna över en laptop och övningsmaterialet de fått. De har fått lyssna till Per Bengtsson från Naturskyddsföreningen och nu handlar uppgiften om att tänka ekosystem och hållbarhet. Det är ganska klurigt, tycker de.
– Det är svårt att klara sig under så lång tid. Och hur ska man tänka om man är vegetarian eller vegan på ön? funderar Jacob Lundblad.
Övningen var bara en av många på skolan under dagen och en del i temaveckan om Hållbar utveckling. Andra moment handlade om energiutveckling i Uppsala, sopsortering och vattenrening. Det går faktiskt att bygga sitt eget reningsverk med väldigt enkla medel, berättade läraren Eva Wiman för sin femteklass.
– De har fått uppgiften att försöka räkna ut hur mycket vatten de använder hemma. Sedan gäller det också om att ta reda på hur mycket vatten som går åt under en dag på skolan, sa hon.
Inga lätta saker alltså, men de flesta i klassen verkade överens om att övningarna fått dem att tänka till och vara mer försiktiga.
På eftermiddagen handlade det om hållbarhet från ett lite annat perspektiv, då Carl-Fredrik Zetterman från organisationen Friends föreläste om nätmobbning och näthat.