Under onsdagen besökte Naturskyddsföreningens lokala arbetsgrupp ”Handla miljövänligt” lunchrestauranger i Uppsala.
– I dag ska vi kolla om restaurangerna och caféerna lyfter fram ett vegetariskt alternativ som luncherbjudande eller inte, säger Samuel Weston, från gruppen ”Handla miljövänligt” till de medlemmarna som dykt upp.
Jakten börjar vid Café 018, vars lunchskylt lockar med tapasbuffé. Det får räknas som ett vegetariskt alternativ tycker Samuel Westin och sätter en bock i den vegetariska rutan.
Sedan blir det Svartbäcksgatan vars kaféer utlovar en hel del paj och soppa.
Men det är inte helt klart vad som är vegetariskt och inte.
– Det är allt för många vegetariska lunchalternativ som hamnar i facket paj, pizza eller soppa. Vi vill att man ska tala om vilka sorters rätter det är. Göra det mer aptitligt, säger Samuel Westin.
Naturskyddsföreningen har utnämnt vecka 40 till miljövänliga veckan. Varje år fokuserar man särskilt på ett område där man på ett enkelt sätt kan göra en insats för miljön i vardagen. Tidigare har det bland annat varit kaffe eller bananer, men i år är det restaurangmat.
– Det ligger ingen etik i att vi vill lyfta fram den vegetariska maten utan det handlar helt om miljö, säger Samuel Westin.
Han är själv inte vegetarian, men försöker att äta mycket vegetariskt. Han berättar att föreningen också jobbar med att restauranger ska ansluta sig till kampanjen "Gröna gaffeln".
Naturskyddsföreningen drog i våras igång kampanjen som vänder sig både till privatpersoner och restauranger.
– "Gröna gaffeln" handlar om att minska matens miljöpåverkan och då är det enklaste att äta mer vegetariskt, säger Jessica Andréason, projektledare på Naturskyddsföreningen.
– Vi säger inte att alla ska bli vegetarianer, men att man kan försöka äta vegetariskt en dag i veckan. Att minska köttkonsumtionen överskuggar allt när det gäller miljöpåverkan från mat, säger Jessica Andréason.
Medlemmarna i Naturskyddsföreningen i Uppsala är klara för dagen och runt 70 restauranger har man hunnit undersöka.
– Generellt sett så är de vegetariska alternativ som finns inte så inspirerande. Det är oftast paj eller soppa, som jag befarade. Då är det lätt att välja en kötträtt i stället om man inte är vegetarian och det är det vi vill ändra på. säger Samuel Westin.