Klubbad plan kan rivas upp

Nu är det klart, översiktsplan 2010 för Uppsala är slutgiltigt antagen. Det skedde efter lång debatt i kommunfullmäktige. Miljöfrågan skiljer blocken åt och den ser ut att bli den stora valfrågan i Uppsala.

Uppsala2010-06-17 20:36

Oppositionen är starkt kritisk till översiktsplanen och många ville framföra sina åsikter när kommunfullmäktige sammanträdde på torsdagskvällen. Arbetet med att ta fram planen har pågått länge och de båda blocken har blivit allt mer oense. När översiktsplanen nu till slut skulle antas fanns två reservationer, en från S, V och MP och en kompletterande från V och MP. Förslaget antogs efter många voteringar och att en mängd ändrings- och tilläggsförslag fått avslag.

– Den här översiktsplanen markerar tydligt att man inte prioriterar miljön och därför reserverar vi oss. Det är det enda vi kan göra nu när valet är så nära förestående. Den blir en grund att stå på när vi planerar för framtiden, men varje mandatperiod ska planen aktualitetsförklaras och då kommer vi att försöka genomföra våra förslag på ändringar.

Vad är det framförallt ni tycker är fel?
– Det viktigaste är var och hur Uppsala ska växa, var man satsar på nya bostäder och låter företag etablera sig. Vi vill satsa mest där det finns eller kommer att finnas bra kollektivtrafik, till exempel i Storvreta och Vattholma eller längs den planerade tåglinjen mot Sala. Vänge tror vi till exempel är ett framtidsområde där vi vill satsa. De borgerliga vill satsa på villabebyggelse framför allt österut i Almunge och Alunda. Där är det inte realistiskt att bygga någon tåglinje, säger Maria Gardfjell (MP).

De rödgröna är även kritiska till att inte en satsning på spårvagnsnät finns med i planen, att man planerar för minskat cyklande, för en civil flygplats och för externa köpcentra. Allianspartierna var mer entusiastiska och talade om Uppsalas tillväxtmöjligheter.

– Nu pekar vi framåt. Den intensiva process som pågått i flera år är klar. Det betyder inte att allt måste bli precis som det pekas ut i planen, sade kommunalråd Gunnar Hedberg (M).

– Nutiden är inte hemsk, och framtiden kommer inte att bli det heller. Men jag har en farhåga om att oppositionen inte skulle kunna hålla ihop stadsplaneringen vid ett eventuellt maktskifte, sade Liv Hahne (M).

Folkpartiet har varit emot den så kallade Sydvästlänken under Stadsskogen och de anklagades under kvällen för att ha brutit sitt vallöfte genom att acceptera översiktsplanen där det planeras för en sådan tunnel.

– I den version av planen som ska antas nu har formuleringarna ändrats så att de motsvarar Folkpartiets krav, sade Cecilia Hamenius (FP).

Valdagen kommer allt närmare och hur Uppsalaborna väljer att rösta den 19:e september kommer att vara avgörande för hur arbetet med att förverkliga översiktsplanen fortlöper. Det var talare från båda sidor överens om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!