Redan när det första sjuklarmet kom förra måndagen beslutade Sigtuna kommun att stänga badet tills smittoorsaken uträtts.
Både mag- och tarmbakterier samt giftiga alger i vattnet uteslöts under veckan. Och så i fredags kom provsvaren från personer som insjuknat. Det visade sig att det rörde sig om ett norovirus, det vill säga kräksjukevirus.
– Det är skönt att vi vet vad som orsakat problemet nu, säger Pekka Widergren, fritidschef på Sigtuna kommun.
Beslut om när badet kan öppna igen tas tidigast tisdag 13 augusti.
– Tömning av bassängerna är sista utvägen och vi vet ännu inte om det finns virus i vattnet. Skulle det finnas är det normalt inte så att viruset överlever av sig själv i naturen, säger Pekka Widergren.
En av de drabbade badgästerna var Laila Backlund. Liksom många andra är hon skeptisk till badets biologiska rengörningssystem:
– Det måste till klor. Det har varit en jättevarm sommar och bakteriehärden är ju enorm. Det här med biologisk rening tror jag inte ett dugg på, säger hon.
Enligt Pekka Widergren är kraven hårda. Vid strandbad är högsta tillåtna värdet av bakterien e-coli tjugo gånger så högt som vid Midgårdsbadet.
Han ser även fördelar med biologisk rening, då många är känsliga mot kemikalier
– Det här viruset hade kommit i ett klorerat vatten också, säger han.
Enligt Leif Duus, tekniskt ansvarig på badet, finns ingen anställd bland de smittade.
– Och vi är i vattnet mycket, säger han.
Midgårdsbadet är lika stort som ett biologiskt bad i Tyskland. Där är riktvärdet satt vid 6 000 besökare, jämfört med 2 500 i Märsta.
– Men vi kan aldrig garantera är att någon badgäst inte smittar andra, säger Pekka Widergren.
Fåglarna som ibland cirkulerar över reningsbassängen skulle även kunna sprida sjukdomar.
– Det är något vi får jobba med precis hela tiden. Vi har olika fågelskrämmor, som vattenspridare, som går i gång om de närmar sig, säger Pekka Widergren.