Hållbar utveckling har funnits på agendan i många år. Minskade utsläpp likaså. Men varken energi-, industri- eller skogs- och jordbrukssektorns utsläpp är lika omfattande som transportsektorns.
Därför var det ett av de stora problemen som lyftes under fredagen på Uppsala slott med framför allt lokala och regionala politiker bland besökarna. Med förklaringen att transportsektorn är ”den enskilt största utmaningen i Sverige” ville Biogas Öst, Uppsala kommuns klimatprotokoll och Mälardalsrådet genom mötet föra upp vad som på lokal och regional nivå kan göras.
– Vad vi som kommun kan göra är att föra upp problemet, säger Uppsala kommuns klimatstrateg Björn Sigurdson. Vi satsar mycket på att hjälpa fram kollektivtrafiken.
Han menar att kommunens ansvar är att se till att Uppsala har en funktionell stadsbild där det är smidigt att ta sig fram både gående, cyklandes och med kollektivtrafik. Men efter att ha studerat statistik över Uppsalabornas resemönster har han sett att det inte är här de stora problemen med klimatutsläpp kan lösas.
– De långväga resorna är ett stort problem, säger Björn Sigurdson, och visar genom ett stapeldiagram att Uppsalabornas fritids- och semesterresor stod för 150 000 ton koldioxidutsläpp i början av 1990. Tjugo år senare hade den mängden närapå fördubblats, medan utsläppen från Uppsalas personbilar, arbetsmaskiner och kollektivtrafik varit mer eller mindre konstanta.
Men det handlar inte enbart om att minska resandet och att resa kollektivt. De fordon som står till tjänst ska också vara så klimatsmarta som möjligt. Några exempel Björn Sigurdson lyfter fram är spårtaxi som kommunen på senare tid diskuterat som ett alternativ för både gods- och persontrafik Elektrifiering av fordon är en annan sådan lösning.
Björn Sigurdson tror att det är riskabelt att tänka kortsiktigt och menar att kommunens mål för att minska utsläppen måste vara långsiktiga.
Den tesen styrktes under fredagens möte av Thomas B Johansson, som på regeringens uppdrag utreder hur en fossiloberoende fordonsflotta kan uppnås till 2030. Biodrivmedel som i dag är på frammarsch är till skillnad från fossila bränslen förnybara. Men vilken miljöpåverkan framställningen av biodrivmedel har är än så länge tämligen okänd.