Kylan biter i kinderna och gruset knastrar under skorna när vi går upp mot den rundade fasaden på Villa Äntligen som ligger strax söder om Stockholm. Huset som tornar upp sig framför oss har inte bara en ovanlig exteriör. Det är dessutom ovanligt energisnålt, och byggt på ett sådant sätt att utomhuskylan en dag som denna egentligen inte märks mer än att det brinner en brasa i kakelugnen.
– Energikostnaden för köpt el är densamma året runt. Det är bara kostnaden för fyra kubikmeter ved per år som vi betalar extra. Och i år blir det ingenting, för nu eldar vi byggavfall, berättar Magnus Gustafsson som byggt villan och bor där med sin familj.
Huset är ett så kallat nollenergihus, vilket innebär att det tack vare välisolerade väggar och solenergiteknik, inte drar mer energi än det själv tillför.
– Skulle vi stänga av all teknik och sluta elda här på vintern när det är nollgradigt ute tar det minst 16 dagar innan huset är nollgradigt inne också, berättar han.
Magnus Gustafsson, som är certifierad passivhusbyggare, har noggrant tänkt igenom varenda detalj i huset. Förutom de välisolerade väggarna och taken har huset försetts med solfångare som ger varmvatten under sommarhalvåret och solceller som ger el. En vattenmantlad kakelugn är husets värmekälla och ger varmvatten vintertid. Och dessutom återvinns värme ur såväl ventilationsluften som avloppsvattnet.
Den rundade formen på huset bidrar också till att spara energi, men uppstod egentligen främst ur en praktisk och estetisk aspekt.
– Min fru sa att hon ville ha ett roligt hus, och det tycker jag att hon fått. Det första folk frågar är om det inte är svårmöblerat, men det är det inte om man bara tänker till. För vad ska man egentligen med alla hörn till?, säger Magnus.
Arkitekten Pål Ross, som gjort sig ett namn genom att inte rita rakt menar att människan inte har ett rakt rörelsemönster. Och då bör inte livsmiljöerna vara helt raka heller.
– Den raka formen är inte svaret på alla behov. Om man utgår från människan och hennes rörelsemönster är det nästan omöjligt att göra ett bra rakt hus, säger han.
– Visst har jag också en linjal, men jag baserar mina hus på djupintervjuer med de som ska bo där och vilka behov de har, säger Pål Ross.
Många så kallade passivhus byggs med små fönster för att släppa ut så lite energi som möjligt, men också för att det inte ska bli för varmt inomhus sommartid.
Det vänder sig både Pål Ross och Magnus Gustafsson emot. I Villa Äntligen har man i stället extremt välisolerade fönster som placerats i lägen som inte vetter rakt mot söder.
– Att spara energi får inte bli ett självändamål så till den grad att man glömmer bort att man ska bo och trivas där.