Många Uppsalabor tog en paus i adventsmyset och deltog i stället i manifestationen Tillsammans för klimatet. En av över 2300 planerade demonstrationer runt om i världen som arrangerats inför klimatmötet i Paris som inleds denna vecka. Redan innan avmarschen från Universitetshusets trappor har ett hundratal samlats. Det plusgradiga och regntunga första adventvädret framstod nästan som ett ytterligare argument för klimatmarschen, snarare än en anledning för Uppsalaborna att stanna inne i värmen.
– Jag tycker det är ett viktigt ämne och att fler behöver uppmärksamma det. Det diskuteras inte lika mycket i Australien, där är det mer konservativt och medierna rapporterar mer om hur många jobb som kolindustrin förser oss med, säger utbytesstudenten Thomas Prior medan vi väntar.
Efter några inledande körsånger börjar de många spridda banderollerna och deras bärare ordna upp sig för avtåg ner genom Universitetsparken och mot målet Resecentrum där det kommer hållas tal. Deltagarna har uppmanats klä sig i grönt och lila för att visa sitt stöd för klimatfrågan, men vädret verkar ha tvingat dem flesta att dölja detta under vattentäta plagg.
Över S:t Olofsbron tågar Anna Andersson och Maria Nordin hållandes i en banderoll för Latinamerikagrupperna i Uppsala. De tycker att det är viktigt att folk börjar med mer vardagsaktivism.
– Det är viktigt att göra mer än att bara like:a på facebook, man kan göra allt möjligt för förändring. Småsaker i vardagen, som att bli vegetarian till exempel, säger Maria Nordin.
Manifestationen slingrar sig in på Svartbäcksgatan och rör sig längs med shoppingstråket. Även fast julhandeln kanske inte är den mest aktiva i dag, är kontrasten mellan julens konsumtionshets och tågets miljöbudskap påtaglig. En del av dem som kliver ur butikerna blickar förvånat ut över dem många demonstranterna som passerar.
När tåget når fram till Resecentrum, berättas det snabbt till jubelrop att 850 personer valt att göra manifestationen till sin adventsaktivitet. Kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) är en av tre talare vid samlingen, och hon inleder med att säga att det nu är politikernas tur att ta sitt ansvar och visa sitt engagemang. Bland annat genom att kommunen inom kort hoppas kunna besluta att göra sina nya klimatmål till att göra Uppsala fossilfri till 2030 och klimatpositiv till 2050:
– Politiker brukar vara pessimistiska när de sätter mål, därför måste vi våga sätta tuffare mål. De som säger att vi ska vara fossilfria 2030 är inte idealister, utan realister.