Klimatfrågan en möjlighet för SAS

Flygbolaget SAS är lönsamt igen, trots strejker och kvalitetsproblem under 2007. Men inte tillräckligt lönsamt. Anders Ehrling, vd för SAS Sverige, varnar för sämre tider. Den aktuella klimatfrågan ser han både som ett bekymmer och en möjlighet för flyget.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-12-24 00:01
Flygbolagschefen tar emot på sitt kontor på Arlanda, i SAS-byggnaden alldeles intill tull- och polishuset. Han gläds en aning över att få prata affärer igen, efter ett år där kabinstrejk och trasiga propellerplan tagit stort utrymme i medierna och för alla som jobbar i koncernen.
År 2007 skulle bli året då SAS definitivt lagt de stora besparingsprogrammen bakom sig och började skörda frukterna av högkonjunkturen.
Och det har gått bra, koncernen tjänade i det närmaste en miljard för årets första nio månader. Men det hade kunnat gå ännu bättre. Inställda flygningar till följd av strejk eller borttagna Dash-plan kommer att kosta SAS närmare miljarden under 2007.

Men till SAS-koncernens mål om nio procent i rörelsemarginal är det ytterligare en bit. Den nivån nådde dock SAS Sverige under det tredje kvartalet. Och det är i och för sig bra, säger Anders Ehrling.
- Ja, det är den nivå vi ska ha. Men jag svarar både ja och nej på frågan om det är tillräckligt.
- Vi befinner oss på toppen av en högkonjunktur som kanske är den starkaste i mänsklighetens historia. Det är realistiskt att tro att det snart vänder nedåt och då blir villkoren tuffare för flyget.
Han spår att konkurrensen ökar, att priserna och därmed marginalerna sjunker och att aktörer riskerar att slås ut från marknaden.
- Saker kommer att hända, det har redan börjat, säger han och syftar på norska Norwegian Air Shuttles köp av Finnairs svenska dotterbolag Fly Nordic.

SAS Sverige möter konkurrensen med att satsa offensivt. Under 2007 har 14 nya linjer öppnats, varav flera långdistanslinjer. I programmet för 2008 har flera nyheter släppts de senaste veckorna. Sträckan London-Kiruna, som flygs som charter och har uppstått som en följd av engelsmännens intresse för ishotellet, är en nyhet den dag UNT är på besök.
- Antalet passagerare har fortsatt uppåt under hösten, vi har en fortsatt stark efterfrågan både på in- och utrikessidan, säger Anders Ehrling.
Sedan är frågan vad som händer med klimatfrågan de närmaste åren. Flyget står visserligen för en mindre del av de totala koldioxidutsläppen (uppgifterna varierar från två till sju procent) men har hamnat i skottgluggen som det mest klimatovänliga transportmedlet.

Nu lutar det åt att flyget kommer med i EU:s handel med utsläppsrätter från och med 2012 och det tycker Anders Ehrling är bra.
- Ja. Naturligtvis ska vi dra vårt strå till stacken, och då tycker jag att ett system som ger incitament till förbättringar, till klimatpositiva beslut i bolagen, är det bästa. Betydligt bättre än till exempel beskattning.
SAS Sverige är i full gång med det egna miljöarbetet. Bolaget har kommit långt med så kallade gröna inflygningar, precisionsflygningar in mot flygplatser som sparar på bränslet. Den avancerade tekniken kommer att stärka SAS och även kunna gå på export.
Anders Ehrling återkommer gång på gång till att flyget ska ta sitt ansvar för miljön. I samarbete med flygplanstillverkare och flygtrafikledning ska man hitta lösningar som minimerar klimatpåverkan.

Men samtidigt kan man inte dra hela lasset, poängterar han. När flyget allt som oftast beskrivs som den stora miljöboven leder det till beslut i samhället som lägger en orimlig börda på flyget i förhållande till andra transportsätt. Som till exempel på Arlanda.
- Här har myndigheterna satt ett tak för koldioxidutsläppen för att sätta press på flyget. Men i själva verket kommer mer än hälften av utsläppen vid Arlanda från transporter till och från flygplatsen. Då krävs det andra politiska åtgärder än att bara rikta in sig på att minska flygandet.
- Då måste man diskutera hela Arlandas utveckling. Arlanda är ett nav i ekonomin för hela Mälardalen, med arbetstillfällen och kommunikationer. Hur ska man till exempel kunna bygga nytt på området med gällande regler?

Flyga kommer vi att fortsätta med på de sträckor där det inte finns alternativ, slår han fast. Därför innebär miljödebatten också en möjlighet för de flygbolag som förmår att klara de utmaningar man har framför sig, säger Anders Ehrling.
Om det ska gå måste han ha personalen med sig. Därför har de 2 000 anställda nu inlett Framtidsresan mot 2011. Projektet är ovanligt och innebär bland annat att lära sig varandras arbetsuppgifter. Således har exempelvis ledningsgruppen fått pröva på att arbeta i kabinen.
- Den delen kallas "walk a mile in my shoes". Det är mycket viktigt att få träffas över gränserna i bolaget och förstå varandras villkor. Det här är ett sätt att ta till vara den oerhörda kraft som jag upplever finns i organisationen, säger Anders Ehrling.
Personfakta Anders Ehrling
Ålder: 48 år
Bor: I Stockholm.
Aktuell: Vd för SAS Sverige som haft ett turbulent år.
Övrigt: Uppvuxen i Enköping där han bland annat pryat på Upsala Nya Tidning.

UNT fakta SAS Sverige AB
Den 1 november 2004 bolagiserades enheterna inom Scandinavian Airlines. Scandinavian Airlines Sverige AB, Scandinavian Airlines Danmark AB och SAS Braathens blev självständiga aktiebolag inom SAS-koncernen.
SAS Sverige AB har som mål att vara det ledande flygbolaget för flygresor inom och till och från Sverige och har försäljningsansvaret på den svenska marknaden även för övriga SAS-bolag.
SAS Sverige har cirka 2 000 anställda och omsätter cirka åtta miljarder kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om