Klimatdebatt som aldrig riktigt hettade till

Samförstånd var ordet när Uppsalas kommunpolitiker samlades på Stadsbiblioteket för att debattera klimatfrågan. Naturskyddsföreningen, Klimataktion och Jordens vänner stod för arrangemanget.

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2013-02-28 22:04

Det är inte lätt att koka ned klimat- och miljöfrågan till ett överskådligt debattämne. Många olika perspektiv och aspekter vill vara med i leken, något som märktes tydligt på debatten under torsdagskvällen om Uppsalas klimatmål. Med i panelen fanns representanter för samtliga partier i kommunfullmäktige utom Sverigedemokraterna, och fokus för debatten var det nya klimatprogram som tagits fram av kommunens tjänstemän för att nå kommunens klimatmål fram till 2050.

Är ambitionerna egentligen tillräckliga? var den på förhand brännande frågan. Men det kom lika mycket att handla om de nationella och globala utmaningarna som de lokala miljömålen, och moderatorn Per Hulthén från Naturskyddsföreningen hade en inte helt lätt uppgift att navigera mellan behovet av bättre bostadslösningar i Uppsala, cykelvägen till Ulva kvarn och fattigdomsfrågans betydelse för klimatfrågan i världen.

Visst slog sig Gunnar Hedberg (M) och de andra allianspolitikerna för bröstet när det gällde allt som gjorts och görs för miljön i Uppsala, och visst hackade kommunalråden Maria Gardfjell (MP) och Erik Pelling (S) på att det ändå är alldeles för lite eller felriktade åtgärder. Uttalandet om att det saknas ett ledarskap för att driva klimatfrågan framåt fick åtminstone Harald Klomp (KD) att se lite rött:
– Det är oförskämt att säga det inte finns något ledarskap. Det här dokumentet om miljömålen som nu skickats ut är väl ledarskap om något, sade han.
– Det är ju en ren tjänstemannaprodukt. Vi har inte haft något riktigt klimatprogram i Uppsala på åtminstone 1,5 år fram tills nu, kontrade Erik Pelling.

Men det utbyttes betydligt mer ryggdunkningar än mothugg mellan de församlade politikerna, och de stora lokala frågorna som civilflyg på Ärna och nya infrastruktursatsningar berördes mest i förbifarten. Hettade till på riktigt gjorde det bara när publiken släpptes in och naturgeografen Wibjörn Karlén, som profilerat sig starkt om en så kallad klimatskeptiker, hamnade i gruff med Uppsalabon Staffan Lindberg som driver projektet ”Koldioxidbantaren”. Men även meningsskiljaktigheterna om de fossila bränslenas betydelse för den globala uppvärmningens betydelse tonades snabbt ned.

Fast visst märktes det ändå att ämnet engagerar. Många bland det 60-talet personerna i publiken kom med utförliga förslag och synpunkter på hur Uppsala ska tackla miljö- och hållbarhetsfrågorna och både politiker och åhörare var överens om att det varit en fruktsam diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!