Klent intresse för rökstopp i Uppsala
På lördagen håller världshälsoorganisationen WHO en tobaksfri dag. Men bland personal i Uppsala kommun är intresset svalt för att sluta röka. Hittills har bara ett 20-tal personer anmält sig till höstens kurser.
Snart är det slutrökt på jobbet för bl a Gunilla Norrman och Lena Söderström som arbetar på Årstagården.
Foto: Pelle Johansson
- Det har ju inte varit någon rusning. Men det är inte så farligt än så länge. Vi hoppas på fler anmälningar efter sommaren, säger Anethe Eriksson som arbetar med personalfrågor inom vård och bildning.
Hon uppskattar att det finns drygt 1 000 rökare inom vård och bildning, främst bland vårdpersonal och personer som ger stöd till funktionshindrade. Rökförbudet har orsakat mycket debatt och till och med en namninsamling mot rökförbudet.
Frågan är hur kommunen ska hantera dem som i höst vägrar att rätta sig efter regeln om rökfri arbetsplats.
- Vi kommer inte vara ute och spionera. Det blir upp till närmaste chef att ta ett samtal med medarbetare som fortsätter att röka, säger Anethe Eriksson.
UNT: Får man sparken om man struntar i förbudet?
- Jag är inte insatt i lagtexten, men man förväntas följa det här som allt annat.
I Uppsala läns landsting har rökförbudet funnits i drygt fyra år.
- Det kan jämställas med andra saker, som att komma i tid, fullfölja sina arbetsuppgifter och att inte sitta och fika hela dagarna, säger Margareta Pantzar som arbetar med tobaksfrågor i landstinget.
UNT besökte äldrevården på Årstagården på fredagen. Där har personalen blandade känslor inför höstens rökförbud.
- Det är lite överförmynderi att bestämma över huvudet på en annan, säger undersköterskan Gunilla Norrman som rökt sedan 15-års ålder.
Men undersköterskan Marie Wedmark, som själv slutat med rökningen, tycker att det är störande när personal försvinner från arbetsplatsen för att röka.
- Vi har så ont om tid ändå i det här yrket.
Arbetskamraten Christina Lindberg välkomnar förbudet. Hon tycker att det är orättvist och skapar problem i arbetet när rökarna går iväg och tar sina pauser.
- Vi som inte röker har ju inte några skäl att gå ifrån arbetsplatsen.
Men en vårdanställd, som vill vara anonym, tycker att det är fel att påstå att rökarna tar fler pauser än icke rökarna.
- De andra försvinner iväg lika mycket på sina raster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!