Klent intresse för pappakväll
Många var kallade men få kom till pappakvällen i Gottsunda.Trots det var det många positiva män som gick hem med idéer och tankar om hur papporna ska ta för sig mer i framtiden.
Föreläsare Timmy Leijen vill inspirera både till pappanätverk och till stärkt gemensamt föräldraskap.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
—Det här är kanske den bästa filmscen som finns, säger föredragshållaren Timmy Leijen från Örebro och pekar på skärmen där födelsen av Ronja Rövardotter firas i Mattisborgen.
Nedkomsten är en fest där alla deltar. Både mamman och pappan samt övriga gäster i rummet intill. Men hur ser det ut i verkligheten?
Metod för delaktighet
Sjukskötare Timmy Leijen har själv studerat 40 föräldrapar i Örebro för att utveckla en metod för att männen ska känna sig sedda och mer delaktiga.
—Jag vet själv när jag skulle bli pappa och vi kom till barnsmorskan. Det fanns bara en stol och den var till min fru. Själv fick jag sitta på en bänk lite bakom.
När han nu är ute och föreläser eller berättar om sina erfarenheter när det gäller manliga nätverk i Örebro betonar han att det är med anledning av att stärka ett gemensamt föräldraskap. Och det är barnet som ska stå i centrum.
Han provocerar och roar, precis som tänkt, när han berättar olika anekdoter i Kristallens öppna förskola. En plats dit bara kvinnor och barn av religiösa och kulturella skäl är välkomna i vanliga fall.
Nu är det ungefär lika många män som kvinnor i lokalen.
—Jag trodde nog vi skulle vara fler från min föräldragrupp, det är bara jag här, säger Oscar Diös som ska bli pappa i november.
Knyta pappakontakter
—Det skulle säkerligen komma en del andra frågor om det bara var män här men jag ser det mest som ett tillfälle att träffa folk och hitta lite nya pappakontakter.
När det gäller pappagrupper är det populärt i många delar av landet men inte i Uppsala. Inte än åtminstone.
Och Timmy Leijen betonar pappans viktiga roll med flera olika exempel.
—40 procent av de unga papporna i Stockholm som inte har någon kontakt med sin egen pappa har en tingsrättsdom.
—1921 fick man kvinnlig rösträtt. Vad höll de på med? Om 50 år kommer man fråga sig vad dagens pappor höll på med som inte tog ut sina pappadagar.
Peter Andersson har tre barn och är en av de rutinerade papporna i församlingen.
—Jag hoppas kunna hjälpa andra så de inte missar chansen. Jag var hemma alldeles för lite med mitt första barn. Det var karriär och man visste inte bättre. Nu får vi se vart det här leder men det hade nog varit bra om vi varit några fler här.
En bra början
En av papporna som är beredd att jobba vidare efter gårdagens möte är Patric Lyredal som har två barn och tror på vikten att ha pappagrupper där man egentligen bara kan träffas och fika.
—För mig tog det sju år innan jag förstod hur stort det var att vara pappa. Killar måste våga vara mer delaktiga även om det känns som att det är tjejerna som styr.
Nu finns tankar på att bilda grupper, sätta upp lappar på BVC och MVC. Locka män till nätverk och delaktighet.
För det här vara bara början menade Timmy Leijen.
—Min uppgift är att vara en braständare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!