Klätterinbjudande konstverk intill lekplats upprör

Ett klätterinbjudande konstverk vid Stadsskogen väcker känslor – det står nämligen alldeles intill en lekpark. "Ska ett barn behöva skadas innan man flyttar det?" undrar en Eriksbergsbo.

"Vuxna har ju också ett ansvar att se till att deras barn inte klättrar där man inte får klättra", säger Anna Ehn, chef för offentlig konst på Uppsala kommun.

"Vuxna har ju också ett ansvar att se till att deras barn inte klättrar där man inte får klättra", säger Anna Ehn, chef för offentlig konst på Uppsala kommun.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-05-09 05:00

I parken Norbyvreten mellan Sommarro och Stadsskogen finns en lekplats med bland annat klätterställningar av olika sorter.

undefined
Konstverket ligger i början av parken, på väg in till den här lekplatsen.

Vid ingången till parken, cirka 50 meter från lekplatsen, står konstverket Livsform-Rumstid vars böjda rödmålade metallstänger ska symbolisera att tiden släppts fri.

– När jag såg konstverket första gången tänkte jag "vilken rolig klätterställning, men den ser livsfarlig ut", säger Eriksbergsbon Linnea Sjöblom.

undefined
Konstverket Livsform-Rumstid är gjort av konstnären Lina Söderberg och ligger precis i början av parken. Under det är det vitt grus.

När hon insåg att det var ett konstverk blev hon förfärad:

– Barn skulle ju kunna fastna med huvudet. Men i stället för att flytta konstverket har kommunen satt upp skyltar om att man inte får klättra där. Ska ett barn behöva skadas innan man flyttar det?

undefined
I lekparken intill konstverket finns redskap och ställningar ämnade att klättra i.

När UNT besöker parken befinner sig några mindre barn i lekparken. Agneta, mormor till Nils, säger att hon reagerat över konstverket.

– Det ser ju ut som en klätterställning. Jag har flera gånger fått säga till Nils storasyskon att inte klättra där. Jag tycker om offentlig konst, men den här har märklig placering.

undefined
Kommunen har fått sätta upp en skylt om att man inte får klättra i konstverket. Till höger i bild, cirka 50 meter bort, skymtar lekplatsen.

Kommunen satte upp skyltar om att inte klättra i konstverket efter att fått höra att barn klättrar i det, uppger Anna Ehn, chef för offentlig konst på Uppsala kommun.

– Jag kan tänka mig att det är den röda färgen som barnen främst lockas av, säger hon.

Kanske lockas de också av utformningen?

– Ja, och därför har vi sett till att utforma konstverket i både höjd och i bredd mellan stängerna enligt de säkerhetsregler som finns för lekplatser. Däremot är det ju stenbeläggning under, inte mjuk matta.

Kan ni inte lägga mjuk matta under?

– Då skulle det se ut som en lekplats, men det är det ju inte.

undefined
"Vuxna har ju också ett ansvar att se till att deras barn inte klättrar där man inte får klättra", säger Anna Ehn, chef för offentlig konst på Uppsala kommun.

Lagen ställer hårda krav på lekplatsers och lekredskaps säkerhet. Lekställningar med en fallhöjd på mer än 60 centimeter måste exempelvis ha mjukt underlag nedanför.

Enligt Anna Ehn har det förts en hel del diskussioner om konstverket inom kommunen, men det finns inga planer på att flytta det eller sätta staket runt. Man bedömer att skyltarna räcker. 

– Vuxna har ju också ett ansvar att se till att deras barn inte klättrar där man inte får klättra.

Bedömer ni konstverket som farligt att klättra i?

– Det är inte till för att klättras i.

Är placeringen olycklig?

– Nej. Vi har placerat det så att det inte är i direkt anslutning till lekplatsen. Och var man än placerar offentlig konst kommer det att röra sig barn där.

undefined
Konstverket Livsform-Rumstid ligger precis i början av parken, här syns Norbyvägen i bakgrunden. Under konstverket är det vitt grus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!