Klassklyftorna är på väg att suddas ut på nätet

Utbildningsnivå har förlorat sin betydelse för hur mycket vi använder internet. Tidigare låg universitetsvärlden i framkant, men nu har resten av befolkningen kommit i kapp. Det visar en ny rapport från Uppsala universitet.

Tom Morrison läser sin e-post och följer börsen på nätet.

Tom Morrison läser sin e-post och följer börsen på nätet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-11-07 06:00
Sedan internet startades på 1970-talet har det haft en stark ställning på de svenska universiteten. Studenter och forskare har varit de som först har börjat utnyttja nätets nya möjligheter och därifrån har internetanvändningen spridits till allt fler.
- Nu har internet blivit ungefär som bilkörning, det är en mogen teknik som alla grupper i samhället använder, säger Håkan Selg, projektledare på Nationellt IT-användarcentrum på Uppsala universitet, som ligger bakom delrapporten.

Utvecklingen har gått snabbt. En liknande undersökning för fem år sedan visade att det fortfarande fanns en klyfta mellan högutbildade och resten av befolkningen i internetanvändningen. Bland dem under 55 år har den genomsnittlige svensken nu sprungit om akademikern och använder internet ungefär 18 timmar per vecka. Det är nästan en timme mer än vad forskare och studenter använder internet, visar undersökningen.
Inom vissa områden använder personer inom universitetsvärlden fortfarande nätet intensivare än svensken i allmänhet. De söker till exempel oftare efter information om kultur och samhällsfrågor.
- Det vi ser nu är att det är intresset som avgör till vad och hur mycket man använder internet. Det är en stor skillnad mot att inte ha tillgång till internet eller möjlighet att ta till sig den nya tekniken. Nu kan vi sluta betrakta skillnaden i användning som ett problem, säger Håkan Selg.
Samtidigt tycker Håkan Selg att diskussionen har varit snedvriden. De som har utrett och diskuterat nätanvändningen har själva haft mycket nytta av internet i sitt arbete och kanske överdrivit betydelsen för andra yrkesgrupper.
- Om du är trädgårdsodlare eller driver en byggfirma är det svårt att se att internet skulle revolutionera ditt jobb, säger han.
Det finns fortfarande grupper i samhället som inte använder internet alls, i första hand handlar det om äldre personer. Som UNT tidigare har berättat finns det en gräns i internetanvändandet ungefär vid 35 år. De som är äldre än 35 år använder internet till e-post, bankärenden och informationssökning, medan de som är yngre framför allt umgås via nätet. De använder också det sociala nät de har skapat till att fråga varandra om råd. Håkan Selg påpekar att den som har 100 vänner på en community som Facebook får tillgång till en enorm kunskapsbank.
- Mejlgenerationen upprepar sitt brev- och telefonmönster på internet och förstår inte den yngre generationen som suddar ut gränsen mellan arbetsliv och privatliv, arbetsplats och bostad. Om en chef upptäcker att en anställd sitter med Facebook på jobbet tänker han eller hon antagligen att det stör arbetet, när det i själva verket kan vara tvärtom.

Forskningen tyder på att gränsen mellan den yngre och äldre generationen av internetanvändare successivt kommer att flyttas uppåt, eftersom de som är under 35 år nu kommer att behålla sitt sätt att använda nätet när de blir äldre.
- Kanske blir tiden när det fanns en skarp uppdelning mellan privatliv och arbetsliv en parentes i historien. Före industrialiseringen arbetade man vid sin bostad och det gick inte att göra skillnad mellan ledig tid och jobb när skörden skulle in, säger Håkan Selg.




ORDLISTA

Blogg
Ett enkelt format för att snabbt publicera texter och bilder på internet. Bloggarna uppdateras ofta och texterna och bilderna läggs upp tillsammans med datumet och tiden de publicerades. Vissa bloggar har karaktären av offentliga dagböcker, medan andra handlar om politik, mode eller något annat ämne.

Chatta
Att föra ett samtal genom korta textmeddelanden, där man svarar varandra direkt.

Community
Mötesplats på internet. Många communities har ett tema som är ett gemensamt intresse för medlemmarna. På communityn kan man till exempel skicka meddelanden till varandra, diskutera i forum där alla medlemmar kan delta och ladda upp fotografier.

MSN Messenger
Microsoft Network Messenger, ett program som man kan ladda ned till datorn och använda för att chatta med de personer som man själv väljer att lägga till som kontakter.

ICQ
Ett chattprogram som liknar MSN Messenger.

Facebook
En community som ursprungligen användes av studenter men nu är öppen för alla och har många miljoner användare. På Facebook kan användarna hålla kontakt med såväl nära vänner och släktingar som arbetskamrater och ytligt bekanta, eftersom communityn inte har någon särskild inriktning.

Myspace
En community där användarna kan ladda upp sin egen musik och lyssna på andras musik gratis. Både amatörer och etablerade artister är medlemmar och man behöver inte själv vara musiker för att vara med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om