Klassiska drinkar i tiden

Svårt att välja drink? City har bett några bartenders om råd. Klart är att klassikerna är starka.

Dry Martini

Dry Martini

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-11-18 08:58

När City tar sig en titt på drinkmenyerna på stans barer dyker klassikerna upp i allt större utsträckning. Det är både orginalrecept och klassiker som har modifierats med någon ny smak eller en annan spritsort. Men vad som egentligen bör räknas som en klassikerdrink beror lite grann på vem du frågar.
– Jag definierar klassiker som en drink som är globalt erkänd. Du kan gå in på en bar var som helst i världen och beställa exempelvis en Tequila Sunrise och få samma sak oavsett var du är, säger Jocke Persson, som är barchef på Plock.

Martin Roodsari, som är en av krögarna på Oasia, tycker dock att det krävs lite mer än bara vedertagna recept för att förtjäna en klassiker-stämpel.
– Det är svårdefinierat. När jag hör klassiker tänker jag inte på sex on the beach och den typ av drinkar som blandas med massa juice och läsk, utan mer sådana som är rena i smakerna. Många av klassikerna har sin grund i en spritsort och sour (en limejucie och socker-blandning), säger Martin Roodsari.
Båda är dock överens om att Old Fashioned är en riktig klassiker, och det här är en drink som dessutom har blivit väldigt populär det senaste året.
– För två år sen hade jag kanske blandat ett tiotal Old fashioned på åtta år. Nu gör jag minst fem om dagen. Både vi som jobbar och gästerna har mer kunskap nu för tiden och vi säljer mer drinkar än öl. Och då är det inte bara gin och tonic, utan till största delen arbetade drinkar, berättar Martin Roodsari.

På Plock märker man också av en ökad kunskap och medvetenhet.
– Utbudet har ju ökat enormt. Från att ha en variant av varje spritsort kan man plötsligt välja och vraka mellan 17 sorters rom, och folk vet vad de vill ha. I somras var det en som beställde ”Strawberry Daiquiri fast med Hallon” istället för en Raspberry Daiquiri. Just det blev ju lite komiskt, men folk tänker till och vill testa grejer, säger Jocke Persson.
Max Sokolov, som är bartender på Flustret, tror att folk kan bli lite stressade när de ska beställa, och de då drar till med det första som dyker upp i huvudet. Då ligger den gamla drinkarsenalen nära till hands.
– Man blir lite förvånad när någon helt plötsligt ropar att de vill ha en Stiff Horses Neck eller en Geting, och det är nog mest för att det är ett drinknamn som någon råkar komma ihåg sen förr i tiden. För oss på Flustret är den stora utmaningen att få gästerna att våga prova någonting nytt och då får man modifiera drinkar som redan är bekanta. Det kan vara något så enkelt som att ha lingon i en Gin och Tonic, säger Max Sokolov.

9 TIDLÖSA KLASSIKER
 

Old Fashioned: Bourbon, bitsocker, soda och angostura bitter. Garnera med apelsinskal och cocktailbär. Tips: När du gör en Old Fashioned börjar du med att dränka en sockerbit med Angostura Bitter, och löser sedan upp sockret genom att muddla och röra den i sodavatten.

Dry Martini: Gin, torr vermouth (ursprungligen Noily Prat). Garnera med oliv eller citronskal. Drinkens uppkomst är omtvistad. En teori är att det var Martini di Arma diTaggia på Knickerbocker hotel i New York som uppfann Dry Martini 1910.

Whiskey Sour: Bourbon, citron och sockerlag. Tillsätt lite äggvita innan du skakar, så får du en fin skumkrona. På Oasia har man en variant på Whiskey Sour med blåbärslikör och färska blåbär.

Margarita: Tequila, Triple sec och limejuice. Servera med saltad kant.

Manhattan: Bourbon, röd vermouth och angostura bitter. Dekorera med ett cocktailbär.

Mojito: Rom, lime, mynta, råsocker och soda. Det kubanska orginalet blandas med mindre lime och mynta än den svenska varianten och utan krossad is. På Flustret kan man välja på många frukter som smak på sin Mojito.

Bloody Mary. Vodka, tomatjuice, salt, peppar, tabasco, citron och worchestershiresås. Garnera med selleristjälk. Drinken sägs vara uppkallad efter Mary I av England som efter att ha låtit avrätta 300 protestantiska ledare fick öknamnet Bloody Mary.

Caipirinha. Cachaca, lime och råsocker.

Daiquiri. Rom, limejuice och sockerlag. Hemingway drack gärna Daiquiri och spred drinken över hela världen. På Plock gör man drinken i Hemingways egen tappning med grapefruktsjuice och körsbärslikör.

 OM BARTENDERN SJÄLV FÅR VÄLJA

Max Sokolov, 23, bartender på Flustret.
Favoritdrink: Lynchburger lemonade är en riktig klassiker som jag gillar.
Blandar helst inte: Fick en beställning på tequila/redbull och den kombinationen vill jag inte utsätta någon för igen.

 
Martin Roodsari, 31, krögare på Oasia.
Favoritdrink: Sazerac som liknar Old Fashioned men blandas med Rye Whiskey och två sorters bitter. Dessutom rimmas glaset med Absint.
Blandar helst inte: Mjölkdrinkar känns inte särskilt hett.



Jocke Persson, fyller 26 år i dag (!), barchef på Plock.
Favoritdrink: Hemingway Daiquiri som förutom rom och lime innehåller grapejucie och körsbärslikören Marchino.
Blandar helst inte: Finns många jag är trött på men jag kan dra till med Ragnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om