Klassisk konst och fåglar tilltalar Uppsalabon
Har du fåglar på väggarna? Då är du en typisk Uppsalabo, i alla fall om man ska tro stans konsthandlare. Uppsala brukar inte beskrivas som en stad med ett brinnande konstliv, men en konstspekulant har ändå en hel del att välja på.
- Det som säljer absolut bäst just nu är egna bilder tryckta på kanvas. Det är i första hand personliga bilder, som semesterminnen och barn och liknande, säger Peter Holm, som jobbar på Gallerix på Kungsängsgatan.
Foto: Staffan Claesson
- Ja, jag säljer jättemycket Ulf Lundell, särskilt till advokater, och häromdagen sålde jag två stycken till en präst.
En vild oljemålning, eller kanske en mjuk akvarell, en turnéposter, familjebilder, tyger, barnteckningar och post-it-lappar med favoritcitat. Listan kan göras hur lång som helst. Varje Uppsalahem har sin egen kombination av bilder och objekt och vad vi väljer att hänga på våra väggar säger en hel del om vilka vi är och tiden vi lever i.
Det finns många ställen att besöka för den som vill förnya sig. Det stora möbelvaruhuset, mängder med inredningsaffärer och butiker, som Gallerix, erbjuder alternativ för den som vill pryda sina väggar med något nytt. Svartvita fotografier av storstadsmiljöer och reproduktioner av kända verk av konstnärer som Gustav Klimt och andra ikoner är ständiga storsäljare. Men på senare tid har Uppsalabon i allt större utsträckning börjat pryda sina väggar med motiv från det egna livet.
Den digitala fotoramen var en kandidat till årets julklapp i höstas och billigare trycktekniker gör att egna foton i storformat blir allt mer överkomliga.
- Det som säljer absolut bäst just nu är egna bilder tryckta på kanvas. Det är i första hand personliga bilder, som semesterminnen och barn och liknande, säger Peter Holm, som jobbar på Gallerix på Kungsängsgatan.
Grafiska blad finns i diverse trycktekniker och utgör ett prisvärt alternativ om man föredrar ett äkta verk framför en utställningsposter. Priserna kan naturligtvis variera kraftigt, men grafik behöver inte kosta så mycket mer än en massproducerad reproduktion. På Galleri Strömbom på Skolgatan pågår det just nu grafikveckor där blad av 14 konstnärer säljs till ett snittpris som landar på två tusenlappar. Grafiken har en stark ställning i Uppsala, menar galleristen Karin Strömbom.
- Många unga studenter köper grafik. Men inte bara de, många andra gillar det också. Grafik är ju roligt och de flesta har råd att köpa den.
HÄR HITTAR DU KONSTEN
Galleri 1
Sysslomansgatan 1
Öppet: ons-fre kl 12-16, lör-sön kl 12-17.
Galleriansvarig: Eva Ryn Johannissen.
Vad: Uppsala konstnärsklubb samlar Uppsalas professionella konstnärer och Galleri 1 är klubbens husgalleri. Lokala förmågor utblandade med ett och annat gästspel, således. Stor variation och inte sällan relativt humana priser.
Galleri Linné
Svartbäcksgatan 22
Öppet: ons-fre kl 11.30-17, lördag 12-15, söndag 12-15.30.
Gallerist: Östen Berger.
Vad: Galleri Linné, med sommarfilial i Sala, är inriktat på ett ganska traditionellt, ofta koloristiskt finkänsligt, måleri. Visar ofta landskaps- och naturbilder, men också mer otippade motiv som veteranmotorcyklar.
Galleri Strömbom
Skolgatan 41
Öppet: ons-fre kl 12-17.30, lör-sön 12-16.
Gallerist: Karin Strömbom.
Vad: Litet och pålitligt galleri som ofta visar grafik i diverse utföranden och har många eleganta strukturalister i sitt stall, typ Lars Erik Falk som ligger bakom den oemotståndliga skulpturen på Börjeplan.
Galleri Villavägen sju
Villavägen 7
Öppet: tors-fre kl 12-19, lör-sön kl 12-16.
Gallerister: Anna Jonson och Tomas Gustafsson.
Vad: Uppsalas nyaste galleri visar gärna en blandad kompott av tekniker och genrer. För den medvetna konstshopparen är det kanske skönt att veta att sju procent av försäljningen skänks till en välgörenhetsorganisation som den aktuella utställaren får välja. Hittills har Uppsalas konstköpare bidragit mest till Rädda Barnen.
Kiva Gallery
Övre Slottsgatan 22
Öppet: tis-lör kl 13-17.
Innehavare: Mona
Terenius.
Vad: En lite udda fågel med fokus på samtidskonst av nordamerikanska indianer. Säljer också en hel del krukor, smycken och annat indianhantverk. Kivas verksamhet är befriande långt ifrån exoticering, den ovanliga inriktningen till trots.
Konst och motiv
Kungsängsgatan 23
Öppet: tis-fre kl 11-17, lör kl 11-15.
Innehavare: Stefan Larsson.
Vad: Svensk samtidskonst i ett brett urval. Carl-Johan De Geer och Marianne Lindberg De Geer samsas med Ulf Lundell och Uppsalas egen Duchamp-uttolkare Sten Eklund.
Mollbrinks konst
Kungsgatan 43
Öppet: må-fre kl 10-18, lör kl 11-14.
Innehavare: Jan Mollbrink.
Vad: Familjeföretag i tredje generationen inriktat på måleri och skulptur från mitten av 1800-talet till nutid. Har också visat och sålt en hel del grafik och mindre skulpturer av giganten Salvador Dalí. Här kan du hitta verk från tusenlappen till några miljoner.
Svensk konsthandel/Galleri S
Dragarbrunnsgatan 56
Öppet: vardagar kl 10-18, lör kl 10-14.
Innehavare: Leif Sandberg.
Vad: Konsthandel och ramverkstad som gärna lyfter fram svenskt måleri med naturnära motiv som landskap. Fågelmålaren Jonas Nilssons bilder finns alltid i butiken och då och då bjuder galleriet på ett glatt naivistiskt måleri.
Teatergalleriet
Kungsgatan 53
Öppet: mån-lör, kl 10-18.
Galleriansvariga: Maivor Malm, Pär Gustafsson och Inga Lindén.
Vad: Uppsala Stadsteaters galleri är bra på lovande, nyss utexaminerade konstnärer. Och även om man inte bör spekulera i konst så kan man konstatera att här erbjuds Uppsalas kanske bästa chans att köpa spännande verk med potentiellt lovande prisutveckling.
Uppsala auktionskammare
Eddagatan 10
Öppet: visning före varje auktion.
Ägare: Knut Knutson.
Vad: Specialiserad på östeuropeisk konst, men på en auktion kan du hitta nästan vad som helst, till högst varierande priser. På månadsauktionen i januari blev högsta pris en olja av Albin Amelin för 15 000 kronor, medan en målning av Ragnar Johansson inte blev dyrare än 200 kronor.
Vasa konst
Kungsgatan 54
Öppet: tis-ons kl 12-18, lör kl 12-14.
Innehavare: Christer Hansson och Gusten
Hansson.
Vad: Mycket 1800- och 1900-tals måleri med betoning på Upplandsmotiv och konstnärer som Gusten Widerbäck och Ellis Wallin. Har också ordnat utställningar med tidig modernism och grupper som Färg och form, som med Bror Hjorth i spetsen samlade primitivister, vitalister och naivister.
Dessutom: konst på kaféer & krogar
Ett alternativ är också att hitta ett favoritverk över en latte eller en god middag. Flera av Uppsalas kaféer och restauranger visar regelbundet konst på sina väggar. Några exempel är: Ekocaféet, Broströms Kafé, Månadens konstnär på restaurang Marcos och Konst på krog på Biztron.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!