Klassikern kräver mental skjuts

Sara Bjervner Andersson åker skidor flera dagar i veckan inför det sex mil långa Engelbrektsloppet, hennes första lopp i En svensk klassiker. Intresset för att göra "en klassiker" har ökat och Sara bloggar på unt.se.

Sara Bjervner Andersson

Sara Bjervner Andersson

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-12-24 06:03

Sara Bjervner Andersson susar fram på skidorna i Stadsskogens skidspår. Sedan snön kom har hon åkt skidor flera dagar i veckan, mest på åkrarna i Rasbokil, där hennes föräldrar bor. Hon tränar inför Halv-Vasan på 4,5 mil som är hennes sista lopp i Halvklassikern, men även inför Engelbrektsloppet på sex mil som ska inleda hennes ansats att göra En svensk klassiker.
– Under Halvklassikern har tanken på att göra En svensk klassiker kommit upp, att förlänga distanserna. Men det kommer helt klart att bli en utmaning för mig.

Under 2012 har hon genomfört tre av fyra lopp i Halvklassikern. Hon har cyklat Halv-Vättern på 15 mil, simmat Vansbrosimmet på 1,5 km och sprungit Lidingöloppet på 1,5 mil.
– Det har gått bra och jag är nöjd över mina insatser. Det mest fysiskt ansträngande hittills var Halv-Vättern, jag cyklade sträckan på över fem timmar och det var mentalt jobbigt för att det tog så lång tid. Jag tror att Halv-Vasan blir svårast eftersom jag är ovan vid att åka skidor.
Sara Bjervner Andersson fick ett par skidor i julklapp förra vintern och började då träna. Hon har fått mersmak på att åka skidor, men löpning och landsvägscykling är fortfarande hennes största intressen.
– Jag gillar att tävla, men främst mot mig själv, genom att försöka förbättra mina egna tider. När jag sätter i gång ett lopp tänker jag att nu jäklar ska jag få ett bra resultat och sedan kör jag bara. Jag har lite höga krav på mig själv, men för mig är det viktigt att ha tävlingsinstinkt för att kunna komma vidare i det jag gör.

Under de senaste åren har antalet svenskar som gör en klassiker ökat för varje år. Fler och fler tjejer gör en klassiker och även gruppen med yngre personer ökar. Michael Thorén är vd på En svensk klassiker och berättar att sammanlagt 183 000 svenskar deltog i de olika klassikerloppen under 2012.
– Jag tror att människor i dag inser värdet i att vårda sig själva. De söker fysisk utmaning och en regelbundenhet i sin träning. Människor tycker att det är roligt att aktivera sig med olika träningsformer, i klassikern är det ju nya utmaningar året om, säger han.

Sara Bjervner Andersson lägger noggrant upp sin träning inför varje lopp. Just nu varvar hon styrketräning med skidåkning ute i spåren. Hon tror sig vara i tillräckligt god form för att kunna genomföra En svensk klassiker, men hon erkänner att hon samtidigt är lite skakig.
– Nu är det otroligt mycket träning på en annan nivå som gäller, det kommer framför allt att bli längre träningspass. Det svåraste är det mentala, för längre lopp kräver mer fokus och det kan hända mer då man cyklar 30 mil jämfört med 15 mil, man kan få ont eller bli mentalt trött.
Sara Bjervner Andersson sätter nu i gång sin klassikerblogg på unt.se där hon kommer att skriva om sin träning och hur det går för henne i de olika loppen.
– Jag vill inspirera andra att göra en klassiker, för kan jag så kan andra, jag är en vanlig motionär som gillar att utmana mig själv.

Fakta

Halvklassikern:
Engelbrektshalvan 30 km eller Halv-Vasan 45 km
Halv-Vättern på cykel 150 km
Vansbro Halvsim 1,5 km
Lidingöloppet, löpning 15 km.

En svensk klassiker:
Engelbrektsloppet 60 km, eller Vasaloppet 90 km
Vätternrundan på cykel 300 km
Vansbrosimningen 3 km
Lidingöloppet, löpning 30 km

Tjejklassikern är en annan populär variant.

Antal personer som genomfört de fyra klassikerloppen senaste 4 åren:
2012: 8 808
2011: 8 174
2010: 7 036
2009: 6 296

Källa: ensvenskklassiker.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!