Klartecken för läkemedel från Uppsala
En antikropp för att förebygga lunginflammation hos patienter med cystisk fibros, som utvecklats av det Uppsalabaserade bioteknikföretaget Immunsystem ab, har av det europeiska läkemedelsverket Emea beviljats status som så kallat särläkemedel.
- Det som förmodligen imponerat mest på myndigheten är att behandlingen mycket kraftigt minskat patienternas behov av antibiotika, säger Hans Kollberg, professor emeritus vid Akademiska barnsjukhuset och ansvarig för en prövning av antikroppen på patienter.
Läkemedlet, som heter anti-pseudomonas IgY, är en lösning framställd ur hönsägg som innehåller antikroppar mot pseudomonasbakterier. Sådana för friska personer oskyldiga bakterier kan ge patienter med cystisk fibros svåra lunginflammationer.
Antikropparna i läkemedlet, som patienten dagligen gurglar sig med, är avsedda att binda upp eventuella pseudomonasbakterier i svalget och därmed förhindra att de infekterar de nedre luftvägarna.
En prövning med 17 patienter, som behandlats mellan 2 och 13 år, visar att daglig behandling med antikroppslösningen kan sänka risken för en pseudomonasinfektion till mindre än en tredjedel jämfört med hos en obehandlad kontrollgrupp.
- Samtidigt sjönk behovet av antibiotika mycket kraftigt, säger Hans Kollberg.
För Immunsystem AB innebär klassningen som särläkemedel bland annat att det ges tio års ensamrätt på marknaden efter att läkemedlet registrerats för försäljning. Reglerna för särläkemedel är avsedda att underlätta att medicinskt angelägna läkemedel för små patientgrupper kan komma ut på marknaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!