Beskedet: Valsätra får egen 4H-gård

Malma gård i Valsätra har sålts – till Uppsala kommun. Nu ska det bli 4H-gård här. "Läget är perfekt", säger kommunalrådet Linda Eskilsson (MP).

Malma gård blir 4H-gård, den fjärde i ordningen i Uppsala.

Malma gård blir 4H-gård, den fjärde i ordningen i Uppsala.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-10-09 11:37

Ett stenkast från Valsätraskolan ligger Malma gård, med ladugårdsbyggnader och hagar som i dagsläget står tomma.

Men 2026 ska Uppsalas fjärde 4H-gård öppna här, med hästar, kaniner, får och getter. Redan nu börjar planeringen. Uppsala kommun har nämligen just köpt marken där Malma gård ligger.

– För mig är det här en jättestor dag, säger kommunalrådet Linda Eskilsson (MP). Vi har ju som målsättning att alla unga ska få en meningsfull fritid och dessutom att de ska få tillgång till naturen. Det här läget är ju perfekt, där barnen verkligen kan gå direkt hit efter skolan.

undefined
Linda Eskilsson (MP) är ordförande i kulturnämnden och därför ansvarig för beslut och finansiering av den nya 4H-gården.

Säljaren av marken är Uppsala Akademiförvaltning – och prislappen landar på 26 miljoner kronor. En bra affär, enligt Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Ja, vi får både värna kulturmiljön och får möjlighet att använda de här lokalerna till en 4H-gård. Plus att vi löser dagvattenproblematiken i området, som varit en jättesvår nöt att knäcka, säger han.

undefined
"Vi skyddar Malma gård för framtiden", säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V). Till vänster i bild, Erik Pelling (S).

Genom området – precis bakom Malma gårds hästhagar – rinner Bäcklösadiket, som transporterar dagvatten från Rosendalshållet ut i Fyrisån. När kommunen nu äger marken planerar de också att anlägga ett antal dagvattenparker, som hjälper till att rena Uppsalas dricksvatten och motverkar översvämningar om det blir skyfall.

undefined
Hästar och kaniner är givna hyresgäster, säger 4H-chefen Ellen Johansson Wiss. "Och förmodligen får och getter."
undefined
En del renoveringar och upprustningar behöver göras innan 4H-gården kan få de tillstånd som krävs för att ha djur här. Tanken är att allt ska vara igång 2026.

I dag finns 4H-gårdar i Årsta, Gränby och en nystartad i Sävja. Med Malma gård får även barn i Valsätra och Gottsunda tillgång till djur och natur, konstaterar Ellen Johansson Wiss. Hon är regionchef för Uppsala läns 4H och kommer att vara den som ansvarar för uppstarten och driften av den nya gården. 

– Vi har märkt en jättestor efterfrågan även i de södra delarna av stan. Det finns en stor nyfikenhet från barnen som annars inte har djuren som en naturlig del av sin vardag, säger hon.

undefined
Ellen Johansson Wiss, regionchef, och Linn Henningsson, ordförande i Uppsala läns 4H, som kommer att ansvara för planeringen och driften av Malma gård.

Både markköpet och förslaget om 4H-gården återstår fortfarande att klubbas igenom formellt. 

Moderaterna hade inte gjort den här typen av markköp om de hade styrt, skriver de i ett yttrande. "Men det finns delar av förvärvet som är bra. Däribland hanteringen av dagvatten och Bäcklösadiket."

undefined
"Oberoende vem som äger gården är det viktigt att ta vara på dessa viktiga natur- och kulturhistoriska värden", skriver Jonas Segersam (KD) i sitt yttrande om markköpet.

Inte heller Kristdemokraterna har något intresse av att kommunen ska äga "en massa mark", säger Jonas Segersam (KD).

– Men nu är det den förhandlingen som har gjort och det kan ju vara ganska logiskt att äga marken för att driva 4H-gården. Som parti är vi positiva till den typen av verksamhet, det bevarar gamla gårdsmiljöer och ger en grön lunga i bebyggelsen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!