Klart: Neurovetenskap splittras efter resursstrider

I en ovanligt kraftfull åtgärd har nu Uppsala universitets rektor upplöst den stora Institutionen för neurovetenskaper på grund av långvariga arbetsmiljöproblem.

Hjärnan och vårt nervystem står i fokus för verksamheten vid den stora Institutionen för neurovetenskap, som nu ska upplösas. Verksamheten har varit mycket bred, med både klinisk forskning och preklinisk.

Hjärnan och vårt nervystem står i fokus för verksamheten vid den stora Institutionen för neurovetenskap, som nu ska upplösas. Verksamheten har varit mycket bred, med både klinisk forskning och preklinisk.

Foto: Arkiv scanpix

Uppsala2021-12-16 16:49

UNT berättade i höstas om slitningarna inom Institutionen för neurovetenskap. En extern chef tillsattes och rektor har fattat ett inriktningsbeslut om att splittra verksamheten på andra institutioner.

Under torsdagen togs det definitiva beslutet om nedläggning, en ovanligt skarp åtgärd.

– Det är en stor sak och ett rätt så drastiskt beslut. Men innan det går så här långt då har man testat alla möjliga vägar. Såvitt jag kan bedöma tycker de flesta att det här är rätt väg att gå, säger professor Karin Forsberg Nilsson, dekan för medicinska fakulteten. 

Hon beskriver bakgrunden som många år av slitningar kring hur resurser ska fördelas mellan olika områden. Det här har påverkat arbetsklimatet.

 – Men det finns en stor volym av väldigt högkvalitativ utbildning här och väldigt många som gör forskning av högsta kvalitet. Det här är ett sätt att se till att vi kan fortsätta med allt det, men i nya miljöer som främjar det på bästa sätt, säger Karin Forsberg NiIsson.

undefined
Lars Rönnblom har gått in som extern prefekt på Institutionen för neurovetenskap på grund av konflikter och arbetsmiljöproblem.

Problemen ska alltså ha funnits i många år, men processen fram till nedläggningsbeslutet har varit snabb sett till hur genomgripande förändringen är.  

– Vi har tyckt att det varit viktigt att inte dra ut på processen längre. Förändringen bygger mycket på att forskargrupperingar har fått önska en ny tänkbar miljö. Vi har kunnat tillgodose det allra mesta, säger Karin Forsberg Nilsson. 

Diskussionerna om vilka som ska ta emot neurovetenskapens olika delar har förts i konstruktiv anda, menar stf vicerektor för medicin och farmaci, Eva Tiensuu Janson.  

– Jag måste verkligen ge alla en komplimang. Och det finns redan planer på hur vi ska arbeta framåt för att hålla ämnet neurovetenskap vid liv.

undefined
Eva Tiensuu Janson, tillförordnad vicerektor på Uppsala universitet.

Även fackets företrädare delar bilden av att avvecklingen är motiverad och har skötts bra så här långt. 

– Ett så här dramatiskt beslut sitter långt inne hos universitetsledningen, så vi har ingen orsak att misstro dem i detta. Det stämmer också med den information vi har från medlemmar om att det inte rått frid och fröjd och att en splittring inte sker i onödan, säger Robert Malmgren, vice ordförande i SACO-rådet på Uppsala universitet.

Vad är kärnan i problemen som ni ser det?

– Att stridigheterna mellan olika grupperingar har varit så hård att institutionen inte klarat av att enas om en intern prefekt, chef, som ska leda arbetet. Då blir det för svårt till sist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!