En del höjde nog på ögonbrynen i april förra året, när kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) plötsligt stod iklädd tomtedräkt på S:t Eriks torg, mitt på blanka dagen.
Kommunalråden Tobias Smedberg (V) och Linda Eskilsson (MP) valde en något mer modest utstyrsel med varsin tomteluva.
Då annonserade politikertrion kommunens nya satsning: Julmarknad på det historiska torget, som vanligtvis agerar parkeringsplats.
Marknaden, som ägde rum 7 och 8 december 2024, lockade totalt kring 30 000 besökare och ett 50-tal knallar. Totalt spenderade Uppsalabor och hitresta 8 miljoner kronor i marknadsstånden, berättar Tobias Smedberg (V).
– Det hade stor betydelse för innerstaden. Människor lade 10 miljoner på övrig handel samma helg, och 25 procent fler bodde på hotell. Det bidrog till att staden myllrade av liv.
Kommunstyret är nu tillbaka vid torget, den här gången utan tomtedräkter. Beskedet de lämnar nu är att julmarknaden förlängs i tre år till – och alltså kommer tillbaka i december. Totalt beräknas det kosta kommunen 1,1 miljoner per år.
– Förhoppningen är att det ska bli en ny tradition, det får gärna fortsätta längre än tre år, säger Erik Pelling (S).
Många nöjda marknadsbesökare njöt av julstämningen när UNT besökte marknaden ifjol. Men det kom också en hel del kritik om att torget blev alldeles för trångt.
– Tanken är att marknadsplatsen ska få svälla, från S:t Eriks plan hela vägen till Fyristorg, säger Erik Pelling.
Lisa Thörn, vd för Uppsala citysamverkan, säger:
– Vi ska göra bredare gångar mellan bodarna och bättre skyltning.
Kristdemokraternas oppositionsråd Jonas Segersam är kritisk till satsningen. En marknad på S:t Eriks torg inkräktar för mycket på tillgängligheten i stadskärnan, tycker han.
– KD älskar julmarknader, men vi föreslår att ha en marknad på Odinslund bakom Domkyrkan i stället, så att man inte måste ta hela torget i anspråk. Vi har ett stort problem med tillgängligheten i stan. Det finns massor med folk som bor utanför stan som måste ta sig in med bil, och de har ju svårt att delta i den här typen av evenemang.
Men det handlar ju bara om en enda helg?
– Ja men jag tror att den här typen av arrangemang bara är en del i en övergripande strategi att på sikt få bort parkeringen på S:t Eriks torg. Men då måste man först hitta andra långsiktiga lösningar för att kunna parkera, säger Jonas Segersam.
Linda Eskilsson (MP) svarar på kritiken.
– Torgen behöver ju få vara torg ibland också, och det här visar ju verkligen hur bra det är för cityhandeln när vi får hit människor. Det är inte säkert att vi hade fått så mycket folk om den här marknaden hade legat var som helst, utan det är ju just i den här historiskt vackra miljön som marknaden hör hemma.
Frågan om parkering eller inte på S:t Eriks torg är del av en större fråga om framtiden för innerstaden.
– Vi förstår ju att om man tar bort parkeringarna så finns en risk att kundunderlaget minskar för butikerna här. Men just på julmarknaden blir det ju tvärtom. Genom att tillfälligt ta bort parkeringen så mångdubblar vi ju flödet av kunder till just den här platsen, säger Erik Pelling.
Men på sikt, ska parkeringen bort permanent?
– Det är vad innerstadsstrategin siktar på, att det ska vara torg. Exakt hur man kommer lösa det vet vi inte än, det ska vi lösa tillsammans.