När beskedet väl kom i våras gick det fort. På kort tid ställde hela gymnasieskolan om och eleverna fick plugga hemma. Inför höstterminen har frågorna varit många, och svaren har dröjt.
Först i förra veckan blev det klart hur Uppsala kommun skulle hantera skolstarten. Fyrisskolan, Katedralskolan, Celsiusskolan, Rosendalsgymnasiet och Lundellska skolan kommer att välkomna ettorna som vanligt. Däremot kommer tvåorna och treorna att få plugga hemma halva tiden.
Anton Steensland, lärare på Fyrisskolan, ska ta emot en klass på introduktionsprogrammet och är glad att de får ses fysiskt.
– Den elevgruppen är extra känslig. Det är viktigt att bygga upp en klassmentalitet, säger han.
Just att bygga relationer är svårare bakom skärmen, konstaterar både han och kollegan JE Renström.
– Det är svårt att göra på distans, att prata med varandra, vara nära. Det blir mycket svårare, säger JE Renström.
Att besked om skolstarten har dröjt berodde på att man inväntade eventuella nya riktlinjer och på att det krävdes tid för att involvera personalen i besluten.
Prioriterat är att undvika trängsel i kollektivtrafiken, vilket ligger bakom distansundervisningen för delar av eleverna. Att just de fem skolorna valts ut beror på att de är stora och dessutom har huvudsakligen teoretiska program. De som läser ett yrkesprogram kommer att gå i skolan som vanligt, men ska snart ut på praktik.
På golvet på Fyrisskolan finns nu samma markeringar som vi blivit vana vid att hitta i offentliga utrymmen. Förutom att tvätta händerna och hålla avstånd är uppmaningen att så många som möjligt ska cykla eller gå till skolan.
Visst finns det en oro hos personalen över smittspridningen. Elever och lärare som är i riskgrupp kan också få olika anpassningar, berättar rektorn Runar Krantz.
Men inte minst finns en glädje över att få ta emot eleverna igen.
– Det har varit en stor längtan. Vi vill träffa eleverna och lära känna dem. Det är ju för deras skull vi är här, säger han.
Vad som händer under hösten vet dock ingen. Den beslutade lösningen gäller fram till höstlovet i slutet av oktober och ska då utvärderas. Nya riktlinjer kan tvinga fram nya förändringar.
– Saker och ting kan förändras ganska snabbt. Nu har vi planerat så gott vi kan, men det är lite som att vara en siare. Hur pass stabilt det är vet vi inte förrän eleverna har kommit, säger Runar Krantz.