Huset med cirka 50 lägenheter planeras på ett stycke obebyggd mark på Kungsgatans östra sida intill gamla Cederbladsskolan, mellan Linnégatan och Skolgatan. Huset får byggas med tio våningar mot innergården och trappas ned till fyra våningar mot gatan. I nästan femton år har förslaget till detaljplan överklagats, stoppats och omarbetats flera gånger efter protester från närboende och andra.
Den tyngsta stridsfrågan har handlat om husets höjd, som går emot kommunens egen översiktsplan. Den säger att vid nybyggnad ska "befintliga hushöjder behandlas respektfullt". Mark- och miljööverdomstolen slår nu fast att det planerade huset strider mot regeln, men konstaterar samtidigt att det är tillåtet att frångå en översiktsplan, bara det tydligt anges och motiveras. Och det anser domstolen att kommunen har gjort i detaljplanen för det planerade husbygget.
Hösten 2023 underkändes detaljplanen av den lägre instansen, mark- och miljödomstolen, eftersom den ansågs alltför otydlig när det gällde avvikelsen från översiktsplanen.
Beslutet överklagades av Uppsala kommun och byggherren HSB till högsta instans, som nu alltså ger dem rätt. Därmed har striden om detaljplanen nått vägs ände eftersom domen inte kan överklagas.
HSB Uppsala, som står bakom byggplanerna, gläds åt beskedet och kommer nu att gå vidare med planeringen. Närmast handlar det om att ta fram underlag för att söka bygglov. Några förändringar av hushöjden är inte att vänta:
– Byggstart kan ske tidigast nästa år. Vi kommer att bygga enligt den detaljplan som nu är fastställd, säger Thomas Thunblom, vd för HSB Uppsala.
Grannarna är i stället besvikna. De befarar att tiovåningshuset på Kungsgatan öppnar vägen för fler lika höga hus i känsliga lägen. Karl Sjölin är en av dem som överklagat planen:
– Vi förstår att det behöver byggas men vi tycker att det här blir för högt. Och vi tycker inte att kommunens motivering för att bryta mot översiktsplanen håller, säger han.
Grannarna befarar också att bygget av garage under det nya huset kommer att orsaka skador på befintliga hus i närheten. Men inte heller den invändningen gör att överdomstolen stoppar detaljplanen. Behovet av säkerhetsåtgärder för att undvika skador får hanteras i samband med bygglovet, slår domstolen fast.