Detaljplanen för Uppsala universitets planerade förvaltningsbyggnad intill Slottet och Botaniska trädgården, vann laga kraft den 12 juni. Något överklagande inkom aldrig, vilket universitetets byggnadschef Lennart Ilke är glad över, men samtidigt förvånad.
- Det har ju varit sådant stort intresse och flera aktörer har haft synpunkter på bygget. Men nu slipper vi den osäkerheten och kan ta ett steg framåt.
Synpunkterna har rört den kulturhistoriska och känsliga platsen där byggnaden planeras: i kornsingen Norbyvägen-Dag Hammarsköljds väg – som ligger i anslutning till Botaniska trädgården, Slottet och Carolina Rediviva. Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar Slottet och Botan, har varit kritisk och menat att byggnaden skulle utgöra ett intrång i den historiska och unika miljön. Även länsstyrelsen var av samma åsikt och menade att byggnaden riskerar att påverka Uppsalas stadsbild negativt. Bland allmänheten höjdes också röster och en kampanj, "Rädda Botan", startades.
Resultatet av åsikterna blev att detaljplanen omarbetades: Husets placering flyttades lite längre bort från Botaniska trädgården, och höjden på byggnaden sänktes.
– Förvaltningshuset är ungefär lika hög som Carolina Redivia. När Carolina Rediviva uppfördes på 1840-talet tog inte den död på närliggande Slottet, om jag får jämföra så, säger Lennart Ilke, och fortsätter:
– Uppsala universitet har inte haft en tydlig förvaltingsbyggnad. Som ett av världens främsta universitet behövs det.
Nu återstår klartecken för bygglov. En bygglovsansökan har redan skickats in till kommunen av Akademiska Hus, som äger och ska bygga huset. Projektledaren där, Ove Eriksson, hoppas kunna sätta spaden i marken innan oktober är slut. Men först ska en så kallad arkeologisk förstudie göras. En tidigare utredning har nämligen visat att det kan finnas fynd från stenåldern i området där byggnaden planeras.
- Men hittar de inget av intresse i marken så är det fritt fram för oss att börja bygga. Annars måste vi avvakta och invänta en större arkeologisk utgrävning, säger Ove Eriksson.
Byggnaden beräknas stå klar våren 2017.