Klart för nytt djursjukhus

Kortare väntetider, mer fokus på djuren, och inte minst bättre kontroll över ekonomin.Det är några av målen som ska uppnås när Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, skapar ett renodlat djursjukhus fritt från övrig verksamhet vid universitetet.

Uppsala2006-07-29 00:00
— Vi vet saker som behöver förbättras och vi hoppas kunna genomföra det när vi kan sätta verksamheten i fokus och får en egen budget.
Det säger Eleonor Palmér, chef för SLU:s smådjursklinik och från första september chef för Universitetsdjursjukhuset.
I början av juli beslutade SLU:s nytillträdde rektor Lisa Sennerby Forsse att ett separat djursjukhus ska bildas. Sjukhuset ska ligga direkt under rektor i organisationen och vara tydligt avgränsat från övrig verksamhet inom universitetet.

Dålig ekonomi i dag
I dag måste djursjukhuset, veterinärutbildningen och flera institutioners forskning samsas i samma organisation och om samma budget. Den konstruktionen har inte varit självklar. Den ekonomiska situationen har varit svår och sparåtgärder som stängning av akutverksamheter har varit flera och kritiserade.
— Länge har man varit trött på att fråga sig vilka pengar som ska gå till vad av forskning, undervisning eller klinisk verksamhet. Personalen har efterfrågat tydligare roller, ledning, och mål, säger Eleonor Palmér.
Nu stundar förhandlingar om hur separationen ska ske praktiskt. Till exempel måste djursjukhuset ta betalt för den undervisning som veterinärutbildningen förlägger dit. Men hur mycket ska man betala? Och vad händer med personalen? Vem ska arbeta på djursjukhuset, och vem ska det inte? Sammanlagt berörs 150 till 200 personer av omorganisationen, uppskattar Eleonor Palmér.
— Vi måste strukturera det här ordentligt och göra lojaliteterna tydliga. Nu har det nog varit svårt för personalen i bland, säger hon.

Inget måste
Det finns inget som säger att SLU måste driva ett djursjukhus, inget sådant statligt uppdrag finns.
— Kanske är det inte en angelägenhet i sig för SLU att ha ett djursjukhus. Men det är mycket angeläget för veterinärstudenterna att få god träning i klinisk färdighet och för forskarna att finnas nära klinisk verksamhet, säger Eleonor Palmér.
I framtiden kan dock djursjukhuset helt komma att bolagiseras och frigöras från SLU.
— Så löd det förslag som professor Ulf Haglund vid Uppsala universitet lagt fram. Nu blir det inte så, men det kan komma på sikt, säger Eleonor Palmér.
Under året ska också frågan om djursjukhusets lokaler få en lösning. Klinikcentrum har sedan länge dömts ut på grund av mögel och dålig arbetsmiljö. Nu finns två förslag till nybygge, ett på samma plats som lokalerna i dag ligger på, och ett på nya lokaler på en ny plats inom SLU:s område.
— För oss vore det ju förstås suveränt med helt nya funktionella lokaler. Samtidigt får det inte kosta mer än vad dagens hyra gör, säger Eleonor Palmér, som kallar bildandet av ett separat djursjukhus för en "jättegrej", för SLU.
— Men kunderna kommer till en början inte märka så mycket, förutom att vi förhoppningsvis blir bättre. Den stora synbara skillnaden kommer när vi får nya lokaler, säger hon.

FAKTA: Djursjukvård


Inom djursjukvården finns inget som motsvarar landstinget inom humansjukvården. I stället är all djursjukvård driven av exempelvis stiftelser eller helt i privat regi. Av detta följer att sjukvården inte är subventionerad av staten utan helt måste finansieras av patienterna, vilket gör att det är kostsamt att tvingas besöka ett djursjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!