Klart för egenrapportering av biverkningar
Efter en framgångsrik försöksverksamhet i Uppsala ska patienter över hela landet snart få möjlighet att själva rapportera misstänkta biverkningar av läkemedel.
En förutsättning för att patienter och konsumenter av läkemedel själva ska kunna rapportera in misstänkta biverkningar är att Läkemedelsverket får föra register över rapporterna. I dagarna har datainspektionen gett klartecken för ett sådant register.
- Därmed kan vi påbörja förberedelserna med att genomföra rapporteringen, säger Gunilla Sjölin-Forsberg.
Även via internet
I pilotprojektet i Uppsala gjordes rapporterna på särskilda blanketter på apoteken. Ett alternativ eller komplement till detta system skulle kunna vara elektronisk rapportering via internet.
- I förberedelserna ska vi bland annat titta på en sådan it-lösning, men också på system att återföra den information vi får via rapporteringen till konsumenterna själva, säger Gunilla Sjölin-Forsberg.
Hur lång tid detta förberedelsearbete ta är oklart. Patientrapporteringen lär dock inte komma igång förrän tidigast någon gång i höst.
Komplettera läkarrapporter
Dagens system bygger på att de som förskriver läkemedel, det vill säga i de allra flesta fall läkare, rapporterar in misstänkta biverkningar som drabbat deras patienter.
- Patientrapporteringen kompletterar detta system. Det är inte meningen att det ska påverka den positiva trend till ökad biverkningsrapportering som vi ser från sjukvården, säger Gunilla Sjölin-Forsberg.
Viktig information om receptfritt
Hon tror att patientrapporteringen bland annat kommer att ge viktig information om biverkningar av receptfria, som normalt inte kommer till läkares kännedom, och om vilka biverkningar som gör att patienter slutar ta sin medicin.
- Ett exempel på en biverkan som upptäcktes i pilotprojektet var att en medicin innehåller ett tillsatsämne som fiskallergiker inte tål, säger Gunilla Sjölin-Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!