– Det här är en win-win för både staten och kommunen där vi vill maximera nyttan för Uppsalaborna så att man ska kunna passera både under och över järnvägen så att det inte blir en barriär genom staden, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
På tisdagen presenterade han och Rami Yones, Trafikverkets regiondirektör, hur kostnaderna för fyrspåret ska fördelas.
– När vi bygger ut järnvägen står vi för ett grundutförande. Men där finns det möjlighet för kommunerna att välja ytterligare funktioner, vilket är något vi förordar och välkomnar, säger Rami Yones.
De största delarna i det som kommunen "köpt till" innebär bland annat en gångbro över spåren, som kommer att ligga strax söder om det nya stationshuset som ska byggas där cykelgaraget ligger i dag. Dessutom blir det en tunnel under järnvägen i stället för en bro över spåren strax norr om dagens järnvägskorsning vid Vimpelgatan, vilket Trafikverket räknat på i sitt "grundutförande". Kommunen får då betala för mellanskillnaden mellan en tunnel och en bro.
På kommunens lott faller även en passage söder om stationen vid Bergsbrunna.
Varför betalar inte Trafikverket för gångbron? Den behövs väl för att man smidigt ska komma till tågen när stationen byggs ut?
– Vi har räknat med att den befintliga centralpassagen klarar flödet av resenärer även i framtiden. Tillägget som Uppsala kommun eftersträvar handlar egentligen om en stadsutvecklingsfråga och det tycker vi på Trafikverket är bra. Fler nyttor kommer till, säger Rami Yones.
I avtalet som reglerar hur kostnaderna ska fördelas har kommunen och Trafikverket räknat på 2022 års kostnadsnivå. Kommunens del hamnar då på 860 miljoner kronor. Med indexuppräkning till 2024 års priser samt byggherrekostnader blir den totala investeringen för kommunen 1,02 miljarder kronor.
Som tidigare räknar Trafikverket med att själva bygget av fyrspåret kan komma i gång i slutet av år 2026. Något exakt datum för när fyrspåret kommer att vara klart finns ännu inte. Men enligt avtalet mellan kommunen och staten ska hela spårdragningen fram till länsgränsen mot Stockholm vara klar 2032–2034. Den nya tunneln vid Vimpelgatan ska börja byggas 2028 och beräknas vara klar 2032.
Den exakta spårdragningen är inte klar. Trafikverkets förslag kommer att framgå i samrådet om järnvägsplanen som inleds nu på torsdag, den 4 maj.