Klarspråkade brev från Länsförsäkringar

Hör du till dem som undrar vad det egentligen står i brevet från försäkringsbolaget? Då är du inte ensam. På Länsförsäkringar i Uppsala pågår projektet Klarspråk för att göra deras brev och mejl begripligare.

"Klarspråkad" är ett nytt begrepp på Länsförsäkringar Uppsala. Det betyder att en text medvetet skrivits på ett begripligt och konkret sätt. - Kan vi få bort ålderdomliga ord och ett utpräglat internt branschspråk så har vi kommit väldigt långt, säger skadechef Susanne Fagerberg.

"Klarspråkad" är ett nytt begrepp på Länsförsäkringar Uppsala. Det betyder att en text medvetet skrivits på ett begripligt och konkret sätt. - Kan vi få bort ålderdomliga ord och ett utpräglat internt branschspråk så har vi kommit väldigt långt, säger skadechef Susanne Fagerberg.

Foto: Robert Henriksson

Uppsala2008-09-29 07:00
Försäkring utgår. Betyder det att jag får pengar från försäkringsbolaget eller inte?
- Tyvärr uttrycker sig försäkringsbolag ofta kryptiskt och krångligt i onödan. Vi vill vara tydliga och exakta, men översätter inte till det konkreta ärendet. Då uppfattas vi som formella och oprecisa i stället.
Så förklarar Susanne Fagerberg snårskogen. För ett år sedan drog hon i gång projektet Klarspråk på Länsförsäkringar Uppsala där hon är skadechef.

Personalen på skadeavdelningen fick sex timmars utbildning samt skrivregler att följa. Och de har gjort en svart lista över krångliga "förbjudna" ord. De får inte längre skriva godta, vållande eller föreligga.
Men det handlar om mycket mer än bara ord. En vanlig orsak till att en text upplevs som opersonlig och tung är substantiveringar, till exempel "Vi ska ge information om". Enklare är att skriva "Vi ska informera om".
- Det ska även vara logiskt och kronologiskt. Rubrikerna ska vara tydliga. Vi ska beskriva bättre vad som ska hända i det konkreta fallet. Och tonen ska vara vänlig, säger Susanne Fagerberg.

Länsförsäkringar Uppsala håller till i den gula gamla skofabriken med trappgavel, mellan polishuset och Fyrisån. Ett par damskor poserar i en fönsterglugg och minner om svunna tider. Utanför Susanne Fagerbergs kontorsrum sitter tre skämtteckningar som alla handlar om språket. Tankarna på Klarspråk började gro när hon som nyanställd råkade se ett kundbrev i skrivaren som kändes gammalmodigt och krångligt. Sedan räknade hon ut att det under en vanlig arbetsdag på skadeavdelningen skickas ungefär 400 mejl eller brev till skadedrabbade. I en stor kundundersökning fick Länsförsäkringar Uppsala gott betyg i det mesta, men inte när det gällde informationen.
- Verksamheten blir effektivare om kunden inte missförstår eller tolkar fel. Då behöver de inte ringa upp och fråga, säger Susanne Fagerberg.
Ännu finns inga statistiskt säkrade bevis på att Klarspråk haft avsedd effekt, men första halvårets mätningar pekar mot att kunderna är nöjdare med informationen nu. Och ärenden avslutas snabbare i dag än för ett år sedan.

Att försäkringsbolagen använder ett så krångligt språk beror på att man gärna härmar uttryckssätten i försäkringsvillkoren, säger Susanne Fagerberg och viftar med en skrift med försäkringsvillkor för hem- och villaförsäkring. Tanken är god, eftersom det finns en önskan om att vara tydlig och korrekt och få med alla detaljer. Men resultatet är inte alltid så bra.
- Kunder som råkat ut för en försäkringsskada är särskilt utsatta och kan känna mycket oro ändå.
Klarspråksprojektet smittar av sig. Flera Länsförsäkringskontor i andra delar av landet har inspirerats och börjat se över hur de använder språket. De nya brevmallarna i Uppsala blir delvis gemensamma.
Nu när det gått ett år sedan projektet drog i gång ska alla texter som lämnar skadeavdelningen under en vecka granskas, berättar Susanne Fagerberg och ler lurigt:
- Men personalen har inte fått veta vilken vecka.

Skrivhandledning på Länsförsäkringar Uppsala
Skriv det viktigaste först.
Rubriken ska var informativ.
Brev ska börja med en sammanfattning.
Skriv raka meningar. Då syns lättare vem som ska göra vad.
Undvik passiv form, till exempel "ärendet ska behandlas". Det skapar distans.
Använd bara facktermer som verkligen behövs, och förklara dem.
Undvik ålderdomliga ord och former.

Exempel på svartlistade ord och vad man ska skriva i stället:
ex gratia - utöver försäkringsavtalet
försäkringsfall - ersättningsbar händelse
godta - godkänna
immobilizer - elektroniskt stöldskydd
lösöre - saker, pengar etc
maskineri - inventarie
vållande - ansvarig, orsakad av
återköp - köpa tillbaka
bifoga - skicka med
föreligga - finnas, vara
inhämta - skaffa, begära
ersättning utgår - ersättningen betalas ut
kallelse ska utgå till - kallelse ska skickas till
tillhörig - som ägs av
vidhålla - stå fast vid
uppstått - som har skett
utgör - är
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om