Könssjukdomen klamydia är Sveriges vanligaste könssjukdom. Inom Uppsala läns landsting rör det sig om cirka 1 300 positiva fall årligen. Samtliga personer som testar positivt för klamydia måste enligt lag uppge vilka personer de har haft sexuell kontakt med. Sedan måste de personerna enligt lag i sin tur testa sig. Problemet är bara att allt fler i Uppsala inte vet vem de har legat med.
– Vi har sett en markant ökning vad gäller hur många sexuella kontakter man har haft där man inte kan ange personens fullständiga identitet. Man vet exempelvis vad personen heter i förnamn men inte så mycket mer, säger smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund på smittskyddsenheten i Uppsala läns landsting.
Provtagning av klamydia sker hos bland annat venereologen och ungdomsmottagningarna, och det är också där som frågan om sexuella partners ställs.
– Om den som testat positivt inte kan ge en fullständig identitet så samlar en barnmorska eller kurator in så mycket information som möjligt och försöker smittspåra. Men om de inte lyckas reda ut vem personen är skickar de vidare ärendet till oss som då inleder ett arbete för att säkerställa identiteten, säger Johan Hedlund.
2010 kom 784 sådana fall in till Uppsalas smittskyddsenhet. I fjol rörde det sig om 1 044 stycken - en ökning med 33 procent.
– Framför allt har vi sett att det skett en ökning bland tjejer som inte kan ange full identitet på sina sexuella partners. De börjar komma i kapp den nivå som killarna redan ligger på. Det är svårt att säga vad det beror på men det handlar väl om en utjämning mellan könen, en mer likartad sexualitet, säger Johan Hedlund.
I lördagens Upsala Nya Tidning kan du läsa hur smittskyddsenheten letar reda på misstänkta klamydiabärare med okänd identitet - rena rama detektivarbetet!
Läs hela reportaget i lördagens UNT eller genom att köpa E-tidningen.