Klagomålen ökar mot psykiatrin

Patientanmälningarna mot psykiatrin har ökat med 25 procent i landet sedan 2010, medan Lex Maria anmälningarna går ner kraftigt. I Uppsala län ökar både anmälningar och Lex Marior.

Uppsala2013-03-02 12:01

Enligt statistik från Socialstyrelsen gjordes 512 lex Maria anmälningar i landet år 2010. Förra året 371. Klagomålen från patienter som kom in till Socialstyrelsen ökade under samma tid från 419 till 520 med kraftig topp under 2011 på 1015 anmälningar.
I Uppsala län ökade anmälningarna enligt Lex Maria marginellt. Klagomålen steg dock från 8 till 20, med en topp på 44 under 2011.

Flera Lex Maria anmälningar som gjorts under åren handlar om patienter som tagit sitt liv och under förra året fick psykiatrin i Uppsala vid flera tillfällen kritik av Socialstyrelsen. Det har funnits brister i kontakten mellan öppen och sluten vård och med anhöriga. Brister i uppföljningar och bedömningar av hur patienterna mår och brister i journalanteckningarna. Försenade läkarbesök och bristande läkarkontakt. Läkare har skrivit ut medicin utan att träffa patienten. Brister i bedömningen av patienters självmordsrisk.

Det patienterna själva klagar på är felaktig eller utebliven behandling, dålig information, bristande rutiner, felaktiga utlåtanden. Vissa anser att de blivit felmedicinerade eller att de inte fått den medicin de skulle behöva.
Åsa Hagberg som är chef för Psykiatridivisionen tar dock ökningen av klagomålen med en nypa salt.
– Vi har över 100 000 besök om året. I det perspektivet är jag osäker på om en ökning från åtta till tjugo anmälningar ska ses som en trend. Det kan lika bra vara en naturlig variation under en kortare tid. Men det innebär inte att jag viftar bort klagomålen. Vi tar varje synpunkt på stort allvar, säger hon och påpekar att Psykiatridivisionen tar emot 40 procent fler besök i dag jämfört med år 2008.

Men hur ser du på klagomålen. Det handlar om bristande rutiner i behandlingen av svårt sjuka människor?
– Generellt sett jobbar vi med att komma till rätta med alla klagomål. Men många som kommer till oss har höga förväntningar på vad vi kan göra. Vi kan ta hand om den psykologiska och psykiatriska biten. I bilden finns också andra problem som arbets- och bostadslöshet, en svår livssituation som vi inte har möjlighet att komma till rätta med. Det kan skapa en besvikelse som riktar sig mot oss, säger Åsa Hagberg.

Varför har inte läkarna skött dokumentationen och patientkontakter?
– Det kan jag inte svara generellt på. Man måste se från fall till fall. Mycket kan bero på kunskapsbrist, stress och hög arbetsbelastning. Nu ser vi kontinuerligt över våra rutiner. Dokumentationen är god i dag. Men jag kan inte säga att vi är perfekta, det tror jag ingen verksamhet kan säga.
Åsa Hagberg anser att psykiatrin i dag har bättre rutiner för att lämna över information om patienten mellan öppen och sluten vård. Det har lett till ökad patientsäkerhet.
– Och det kommer att bli ännu bättre när våra verksamheter samlas i Psykiatrins hus. Även övergången från barn- och ungdomspsykiatri till vuxenpsykiatri ska bli bättre, säger hon.

Ni har haft mycket hyrläkare. Vad har det spelat för roll?
– De jobbar bara en kortare period och det är inte bra ur ett patientsäkerhetsperspektiv även om många gör ett mycket bra jobb. Vi har minskat antalet hyrläkare från 14 i januari 2011 till åtta i dag. Målet är att vi inte ska ha några hyrläkare alls när året är slut, säger Åsa Hagberg.
Hon vill inte se antalet Lex Maria anmälningar som ett uttryck för dålig verksamhet.
– Det är vi själva som gör dem och det visar att vi tar våra brister på allvar och följer upp dem. En verksamhet helt utan anmälningar kan vara ett tecken på att man inte tar itu med problemen.

Varierande väntetider

Väntetiderna för att få komma till besök inom psykiatrin i Uppsala län varierar. I februari behövde barn och unga inte vänta mer än fyra veckor på ett första besök. På länets närpsykiatriska mottaningar är väntetiden upp till åtta veckor. Den neuropsykiatriska kliniken i Uppsala har längre än 13 veckors väntetid. Bålsta psykiatrimottagning 9-13 veckors väntetid. Det har också ätstörningsenheten för vuxna i Uppsala.

Källa: Väntider i vården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om