Klagomålen mångdubblas mot Försäkringskassan
På två år har klagomålen mot Försäkringskassans sjukpenningsbeslut nästan tredubblats i Uppsala län. I takt med att Försäkringskassan har blivit mer restriktiv i prövningen av rätten till sjukpenning har ärendehögen med omprövningar vuxit något som lett till att handläggningstiden blivit mycket lång.
Den tuffare hållningen mot sjukskrivna har resulterat i att allt fler begär omprövning av besluten.
— Det är en mycket bekymmersam situation. Det handlar om en dramatisk ökning i antalet ärenden sedan april 2004. I våras insåg vi att handläggningstiderna skulle bli alldeles för långa och vi tillsatte en mindre avarbetningsgrupp för att hinna i kapp, säger Annette Bäcklund, chef för rätts- och försäkringsenheten vid Försäkringskassan i Uppsala.
Men ärendehögen fortsätter ändå att växa hos Försäkringskassan.
För närvarande är 46 ärenden under handläggning, sju av dessa är klagomål som inkom redan i maj. Dessutom har ytterligare 30 ärenden från i våras lagts över på den speciella avarbetningsgruppen.
— Vi har prioriterat omprövningarna av sjukpenningsbeslut eftersom det rör sig om en persons hela försörjning. Det innebär att andra omprövningar, om till exempel bostadsbidrag, får vänta, säger Annette Bäcklund.
Att få vänta i veckor eller månader på att få ett beslut om sjukpenning innebär naturligtvis ett stort lidande för den drabbade som blivit av med sin inkomst under väntetiden.
— Handläggningstiden är långt ifrån tillfredsställande. Vi måste få bukt med detta under hösten och jag tror att det ska kunna gå vägen, säger Annette Bäcklund.
Hon är medveten om att besluten ibland kan vara svårtolkade och anser att motiveringarna till avslagen måste bli tydligare.
Utgående från det underlag man får från oss är det inte alltid lätt att förstå vad man måste göra när man inte bedömts ha rätt till sjukpenning.
— Avsikten är att de försäkrade ska återgå till den försörjning de haft innan de blev arbetsoförmögna men det är inte alltid lätt att förstå. I stället avvaktar man ett omprövningsbeslut med hopp om förändring.
Ungefär var fjärde begäran om omprövning leder till att Försäkringskassan ändrar sitt tidigare beslut.
Fakta/Fler begär omprövning
Inkomna ärenden i Uppsala med begäran om omprövning av Försäkringskassans beslut om minskad sjukpenning eller avslag av sjukpenning.
Jan—jun 2003: 80 ärenden
Jan—jun 2004: 171 ärenden
Jan—jun 2005: 223
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!