Kläder till låns - för miljön

Det råder en lugn stämning bland bibliotekets hyllor. Varje söndag innan man öppnar tas klädställningar fram, klänningar, blusar och skjortor hängs upp och skor ställs i prydliga rader.

Bild från en klädbytardag på Vox Publicum 2008.

Bild från en klädbytardag på Vox Publicum 2008.

Foto: Jörgen Hagelqvist/UNT arkiv

Uppsala2012-05-16 09:59

Det är som ett vanligt bibliotek, men det är kläder som lånas ut i stället för böcker.
– Man har ju ofta plagg i garderoben som man inte använder så mycket. I Uppsala anordnas det ju mycket fester och klubbar bland studenterna. Vill man då ha på sig något lite extra kan man väl lika väl låna det plagget? Man behöver faktiskt inte äga allt, säger Ellen Emnéus.
Idén till biblioteket fick initiativtagarna Ellen Emnéus och Tahra Åhrberg under en kurs i hållbar utveckling. De ville försöka uppmärksamma problematiken kring masskonsumtion och samtidigt göra det möjligt för alla att känna sig fina, oavsett bakgrund eller inkomst. Efter att ha anordnat en lyckad provomgång bestämde de sig för att dra i gång på riktigt.

Svenskarnas konsumtion av kläder har ökat dramatiskt de senaste åren. 2009 köpte svenskarna hela 53 procent mer kläder och hemtextilier än vad vi gjorde tio år tidigare, visar en ny rapport från Högskolan i Borås.
Den genomsnittlige svensken köper i dag runt 15 kilo textilier per år och varje år slänger vi ungefär hälften så mycket tyg och kläder i hushållssoporna.
Karin M Ekström är professor i företagsekonomi och konsumtionsforskare och står bakom rapporten. Hon tror inte svenskarna kopplar kläder till källsortering på samma sätt som exempelvis burkar och flaskor.
– Kläder man tror ingen annan vill ha slängs ofta i soporna och man tänker inte på vad det har för miljöpåverkan. Det behöver vi ändra på, säger hon.
En annan anledning till den ökande konsumtionen kan enligt rapporten vara att folk inte alltid vet var de ska göra av kläder som de inte längre vill ha.

I mitten av 2010 öppnade ett klädbibliotek i Umeå. De hade som mål att verksamheten skulle spridas till minst tre andra städer, vilket lyckades. I dag har klädbibliotek dykt upp i flera svenska städer bland annat i Malmö, Norrköping och Stockholm. Samtliga arbetar för en mer hållbar utveckling och Klädoteket i Malmö säger att de har blivit ett lättsamt men konkret svar på slit- och slängkulturen i staden.
Klädbiblioteket i Uppsala slog upp portarna till Kalmar nation i slutet av oktober förra året och i dag har klädbiblioteket 120 registrerade låntagare.
– Många utbytesstudenter verkar älska det! Vi har ju ett växlande klimat i Sverige så när vintern slog till var det många som kom och ville låna varmare tjocktröjor, berättar Lovisa Ingström, en av volontärerna som driver verksamheten.

Samtidigt som hon och Ellen Emnéus berättar om verksamheten kommer en engelskspråkig tjej fram till disken.
– Ursäkta om jag stör men jag skulle vilja låna de här plaggen, säger Adrienne Ey lite blygt och håller fram plaggen tillsammans med sitt lånekort.
Tjejerna bakom disken bläddrar i en pärm och skriver sedan upp plaggets nummer och vad det är för plagg, i det här fallet en rosamönstrad skjorta. Plaggets nummerlapp hängs upp på ett randigt tygstycke på väggen och sedan får låntagaren ta med sig plaggen hem och ha dem i två veckor.
– Jag lånar ganska ofta kläder på klädbiblioteket. Verksamheten är jättebra och behövs verkligen, säger Adrienne Ey.

Samtidigt som klädbiblioteket håller öppet anordnas söndagsfika på nationen. Många låntagare kommer förbi, lånar eller lämnar tillbaka kläder och stannar för en fika. Det blir ett sätt att umgås.
– Vi tror att söndagsfikat lockar människor till klädbiblioteket och klädbiblioteket lockar människor till söndagsfikat, berättar Ellen Emnéus.
I dag är det dåligt med killar bland klädställningarna. Å andra sidan finns det inte lika mycket herrkläder som damkläder i biblioteket just nu, något man vill försöka råda bot på i framtiden. Genom medlemsavgifter får klädbiblioteket in pengar som sedan används i verksamheten.
– Bland annat har vi köpt galgar. I början hade vi alla kläderna på övervåningen och fick bära ner allt på söndagsförmiddagen och låna galgar från garderoben som används på klubbarna, berättar Ellen Emnéus.

I framtiden finns idéer om att köpa in balklänningar och andra liknande plagg, men inget är bestämt. Mycket av de kläder som finns i klädbiblioteket kommer från donationer. Initiativtagaren Tahra Åhrberg lyckades komma i kontakt med en vintageaffär som skulle läggas ned, många av de plaggen kunde skänkas till biblioteket.
Tjejerna som driver biblioteket uppmanar andra att tänka kring masskonsumtion, kläder och hållbar utveckling samtidigt som de skapar en plats att umgås på. Vill man umgås och prata med sina vänner går det bra. Det finns ingen regel om att det måste vara tyst mellan ställningarna. Det är ju faktiskt inte ett helt vanligt bibliotek.

Fakta

Max fyra plagg

Var: På Kalmar nation.

När: Söndagar 12-16.

Vem: Alla är välkomna, student som småbarnspappa.

Hur: Max fyra plagg per lånetillfälle. Låneperioden är två veckor och när plaggen lämnas tillbaka ska de vara hela och nytvättade.

Pris: 20 kronor per termin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!