Kirurgisk kastrering sparar pengar
Akademiska sjukhuset kommer att spara flera miljoner kronor per år genom att operera bort testiklarna istället för att ge hormonsprutor vid så kallad metastaserande prostatacancer.Behandlingseffekt och biverkningar bedöms likvärdiga. Ett 60-tal patienter per år kommer att bli av med sina testiklar.
- Vi har inte täckning för våra läkemedelskostnader. Eftersom behandlingseffekt och biverkningar är lika kan vi spara pengar genom att fler genomgår kirurgisk kastration, säger Michael Häggman, verksamhetschef vid urologen på Akademiska sjukhuset.
I Uppsala län upptäcks årligen ca 250-300 nya fall av prostatacancer. En fjärdedel av dem behandlas genom att testosteronproduktionen blockeras. Det kan ske på två sätt: Genom att operera bort testiklarna, så kallad kirurgisk kastration. Alternativet är medicinsk kastration med hjälp av hormonsprutor.
Metoderna anses likvärdiga när det gäller behandlingseffekt och biverkningar.
På grund av bristande operationsutrymme har kirurgisk kastration inte varit möjlig att tillämpa i önskvärd utsträckning. Nu finns kapacitet på kortvårdskirurgin vid Samariterhemmet. Patienter och patientföreningar har av hävd varit motståndare till kirurgisk kastration.
- Det kan anses bryskt och upplevs som en snöpning. Men det är en enkel operation som kan utföras under lokalbedövning, säger Michael Häggman.
Patienter med metastaserande prostatacancer överlever i genomsnitt tre till fem år, oavsett kirurgisk eller medicinsk kastrering.
Kirurgisk kastration innebär en engångskostnad på högst 10 000 kronor per patient. Medicinsk kastration innebär en årlig behandlingskostnad för enbart preparat på ca 15 000 kronor, totalt 45 000- 75 000 kronor enligt beräknad överlevnadstid.
I Sverige är det vanligast med kirurgiska kastrationer i Västmanlands läns landsting. Även där handlar det om att spara pengar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!