UNT granskar
Den som har en anställning eller ett uppdrag vid sidan av sitt jobb inom Region Uppsala måste redovisa det som en bisyssla och få det godkänt av verksamhetschefen efter att närmaste chefen har tillstyrkt.
Inom thoraxkirurgin vid Akademiska sjukhuset är Fredrik Lennmyr verksamhetschef och Vilyam Melki sektionschef.
2019 lämnar en läkare vid thoraxkirurgen in en blankett om en bisyssla där arbetsinnehållet beskrivs som estetisk kirurgi. I övrigt är informationen om bisysslan obefintlig. Ändå får den godkänt.
Vid rubriken "Arbetsgivarens namn" har något skrivits som sedan strukits över. Någon tidsåtgång anges inte heller.
Tidsperioden anges till 2019 och framåt, utan slutdatum.
Med ett kryss i rutan tillstyrker sektionschefen Vilyam Melki att bisysslan kan godkännas, vilket sedan verksamhetschefen Fredrik Lennmyr gör.
Men vilken är egentligen den överstrukna arbetsgivaren? Fredrik Lennmyr vet.
– Läkaren jobbar för Estetikum. Det har jag fått berättat för mig. Men jag har inte haft ögonen på det här, säger han.
Är det okej att din sektionschef tillstyrker kollegors bisysslor i sitt eget bolag?
– Ansvaret är mitt som godkänt, inte hans. Men att läkaren jobbar på Estetikum tycker jag är okej i nuläget, säger Fredrik Lennmyr.
Att läkaren jobbar extra på Estetikum blev klarlagt för Fredrik Lennmyr i höstas, när han utsåg läkaren till ställföreträdande sektionschef och den som ska ersätta Vilyam Melki vid frånvaro.
Visste du var han hade sin bisyssla när du först godkände?
– Här har det möjligen brustit, men jag vet nu, säger Fredrik Lennmyr.
Det här är inte enda fallet där Vilyam Melki tillstyrkt en Ackiskollegas extraknäck – i ett bolag han själv är involverad i. I februari 2019 tillstyrker han att en läkarkollega ett par timmar i månaden från 2019 och framåt ska arbeta med kirurgisk och medicinsk konsultverksamhet genom ett eget konsultbolag. Var verksamheten ska utföras framgår inte.
Läkaren och Vilyam Melki är båda delägare i bolaget Er Klinik AB, som nu inom kort ska öppna estetisk klinik med en årlig kapacitet på 2 000 operationer.
De är också delägare i ett bolag som ska arbeta med tillverkning och utveckling av medicinska produkter.
2019 finns inte vare sig Er klinik AB eller det medicintekniska bolaget med bland de bisysslor som läkaren redovisat för Vilyam Melki och Fredrik Lennmyr. Men affärsförhållandet mellan läkaren och Vilyam Melki är känt för Fredrik Lennmyr i dag.
– Det där vet jag sedan en tid tillbaka. Det finns en redovisning som inte finns rullorna än. Jag ser inte principiellt konstigt i det.
En bisyssla får inte vara konkurrerande. Men Fredrik Lennmyr tycker inte att man kan se det som konkurrens att hans sektionschef rekryterar personal från Akademiska till sin privata verksamhet.
– Det handlar om begränsad sidoverksamhet. Men jag håller med om att det är otydligt, säger han.
Borde du ha kopplat in sjukhusdirektören för att undvika jäv?
– Jag upplever inte att jag är i någon jävssituation.
Finns det inte en potentiell konflikt mellan dig och din sektionschef, som är din ersättare, om du säger nej till de här bisysslorna?
– Då får man hantera den konflikten. Men jag ser inte den.