Kineserna blir fler i Uppsala
Allt fler flyttar till Uppsala från utlandet än tvärtom. Och nytt för i år är att de flesta kommer från Kina - för att plugga.
Wei Wei Fang och Jinzi Hu är två av kineserna som valt att flytta till Uppsala för studier.
Foto: Kattis Strömgren
Mellan 1 januari och 30 september 2009 fick Uppsala kommun 2198 nya invånare från utlandet. Samtidigt flyttade inte fler än 789 Uppsalabor utomlands, enligt statistik från SCB. Det innebär att invandringsöverskottet, siffran för hur många fler som invandrat än som emigrerat, har ökat till 1409 personer. Det är nästan 300 personer fler än samma period året innan. Allra vanligast är att människor som tidigare bott i Sverige, men som flyttat utomlands, kommer hem igen. Det gäller för 264 av de invandrande personerna. Men hela 200 personer har flyttat in från Kina under 2009 års första tre kvartal, vilket gör att Kina gått om Irak som vanligaste land varifrån Uppsalas utlandsfödda kommer.
- Där skiljer sig Uppsala från övriga landet, konstaterar Linus Johansson, utredare på SCB:s enhet för befolkningsstatistik.
Sett över hela riket hamnar Kina först på åttonde plats, slaget av såväl Irak, Somalia och Danmark. Anledningen till att så många kineser väljer Uppsala är troligen universiteten.
- Det rör sig främst om inflyttade studenter, säger Linus Johansson
Nästan 8 av 10 av de kineser som 2008 flyttade till Uppsala angav studier som flyttorsak i SCB:s statistik och något liknande antas gälla även för det nyss gångna året. Bor man i Sverige mer än ett år måste man folkbokföra sig här, och de nya masterutbildningarna som lockar många studenter till universitetet och SLU är på två år.
26-åriga Wei Wei Fang kommer från Fuygang city i mellersta Kina och pluggar medie- och kommunikationsvetenskap på Uppsala universitet. Hon har bott i Sverige sedan augusti 2009.
- Jag ville utomlands och valde Sverige för språkets skull. De flesta pratar engelska och jag var nyfiken på landet eftersom jag gillade det jag hört om Sverige. Sedan är det ekonomiskt bra, eftersom utländska studenter inte måste betala en stor avgift som i många andra länder, säger hon.
Målet är att arbeta med kommunikation inom någon internationell organisation.
- Visserligen är inte svenska universitet lika högt ansedda i Kina som de i till exempel USA eller Storbritannien. Men Uppsala universitet erbjuder hög kvalitet på utbildningen och när jag är klar kommer jag ha många fler valmöjligheter på arbetsmarknaden än om jag bott kvar i Kina, säger Wei Wei Fang, som planerar att stanna minst två år till i Uppsala.
Jinzi Hu från Bejing läser bioteknologi på Uppsala biomedicinska centrum. Han kom hit redan 2007 och valde också Sverige på grund av ekonomiska skäl. Som så många andra, tror han. Men, framhåller han, Uppsalas naturvetenskapliga forskning är väl ansedd i Kina.
- Många studenter i medicin och bioteknik från Uppsala har tunga positioner i Kina, säger Jinzi Hu, som fick höra talas om Uppsala universitet när det nämndes på ett kinesiskt tv-program.
Båda anser att det blir mer och mer kontakter mellan universitetet och Kina, något som de hoppas kan locka ännu fler kineser till Uppsala. En hake kan visserligen bli de avgifter som regeringen planerar införa för utländska studenter som vill plugga i Sverige.
- Det kan göra att duktiga studenter söker sig till Norge eller Finland i stället, tror Jinzi Hu.
Nations- och föreningslivet är dock en stor fördel med Uppsala, menar både Wei Wei Fang och Jinzi Hu. Christoffer Tang, vice ordförande för SKS, en av föreningarna för kineser och kinesiskastuderande i staden, håller med.
- Vi startade för ett år sedan och har nu omkring 230 medlemmar. Det behövs en mötesplats för svenskar och kineser, säger Christoffer Tang.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!