Kineser lär sig svensk koskötsel

Kineserna vill producera mer mjölk. Och därför vänder de sig till Uppsala och SLU.  Flera större mjölkproducenter är här på besök för att lära sig om hur välmående klövar och bra foder leder till effektivt mjölkande.

Kinser har kommit på besök till SLU och en bondgård i Svista för att lära sig om svensk mjölkproduktion. Li Xizhi hälsar på korna.

Kinser har kommit på besök till SLU och en bondgård i Svista för att lära sig om svensk mjölkproduktion. Li Xizhi hälsar på korna.

Foto: Cornelia Edblad

Uppsala2011-08-25 20:53

Öronen var spetsade bland de 15 kinesiska mjölkproducenter som i går besökte en gård i Svista, i samband med en kurs i djurhälsoarbete som hålls av SLU. Kursen är organiserad enbart för kineser och en av de som kommit för att lära sig om hur man bäst hanterar mjölkkor är Li Xizhi som har 22 000 djur, spridda över 35 gårdar runt om huvudstaden Peking.
–  Under flera år har jag hört talas om mjölkproduktionen i Sverige och hur pass bra den är. Och nu äntligen fick jag chansen att komma hit vilket känns jättebra därför att vi behöver lära oss att bli bättre, säger han.
Intresset för mjölk har växt rejält i Kina under de senaste åren och är just nu rekordstort. Bland annat har staten satt upp ett mål om att alla barn ska få mjölk i skolan.
– Just nu möter vi dessvärre inte den efterfrågan, vi behöver effektivisera oss och göra det med så bra kvalitet som möjligt, säger Li Xizhi.

Veterinär Karin Östensson och husdjursagronom Ewa Wredle är de som leder den två veckor långa kursen som innefattar föreläsningar och praktiska övningar där fokus ligger på förebyggande djurhälsoarbete.
–Det är bevisat att om korna mår bra och känner sig väl till mods så ger de mer mjölk och därmed blir det bättre ekonomi också. Det här är någonting som stora delar av världen behöver bli bättre på men som vi i Sverige faktiskt har kommit ganska långt med, säger Karin Östensson.

Hon poängterar dock att Sverige inte på något sätt är perfekt. Men att det finns vissa konkreta exempel där vi har kunskap att förmedla vidare.
– Kursdeltagarna lär sig exempelvis hur man ser till bra utfodring och god juverhälsa och hur viktig omgivningen är för korna. Klövarna på kon mår exempelvis bäst om hon får gå och ligga på mjukt underlag, säger Karin Östensson.
Li Xizhi tror att det svåraste för honom och Kina blir att ändra det generella tankesättet som finns inbyggt sedan länge kring hur man organiserar och strukturerar en verksamhet med mjölkkor.
– När jag kommer hem ska jag samla alla gårdsansvariga från alla 35 gårdar för att prata om det jag har lärt mig och utbyta idéer, förhoppningsvis lyckas vi, säger han.

”Citat kommer här”

FAKTA

Stort intresse för mjölk i Kina
De 15 kineser som besöker Uppsala och SLU har alla hand om större gårdar runt om Kina. De kommer från olika delar av landet men gemensamt är att de alla har tusentals djur var. Kursen som de tar del av vid SLU är på uppdrag av företaget DeLaval som tillverkar utrustning för mjölkproduktion.
Intresset för mjölk i Kina är rekordstort och många mjölkproducenter sökte för att bli antagna. Urvalet gjordes utifrån olika tester samt en intervju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om