– Det känns extremt kul. Det behövs mer killar i vården. Det är bara sunt att det finns både tjejer och killar i skolan. Så kommer det ju att se ut ute i världen sedan, säger Helén Umberg som är lärare på programmet.
Antalet killar som börjar på Lundellska skolans vård- och omsorgsprogram har ökat kraftigt de tre senaste åren. Och sedan 2012, då det var väldigt få som sökte, har det totala antalet sökande till programmet ökat med runt 70 procent enligt skolan.
– Vi har en bredd och sedan tror jag att vi har kunnat slå hål på en del förutfattade meningar. Att lära sig att arbeta med människor är ju något som ingår i många yrken. Att gå vård- och omsorg betyder inte att man bara kommer att jobba med det i framtiden, säger Stefan Nyhem som är programrektor för programmet på Lundellska skolan.
Och killarna UNT pratar med på programmet verkar trivas. Att det traditionellt varit mycket tjejer på programmet var inget de tänkte på när de sökte.
– Fast jag hade nog trott att det skulle vara lite mer tjejer, erkänner Adrian Lagergren.
Flera av dem har siktet inställt på framtida jobb som polis eller ambulanssjukvårdare. Och då är erfarenhet från vården värdefull.
– Sedan tror jag att det är fler killar som vill hjälpa folk också, säger Martin Thorsell.
– Det finns väldigt mycket fördomar. Jag blev tvingad hit på öppet hus av min mamma men det var inte alls vad jag förväntat mig. Polisen vill att de som söker till deras utbildning har erfarenheter att ta med sig och det får man här, säger Emil Strandell.
Helén Umberg berättar att det är extra uppskattat när det kommer killar och gör praktik ute på Uppsalas äldreboenden.
– Tro mig, killarna är väldigt uppskattade bland de tjejer som går här också, säger Stefan Nyhem och skrattar.
Det ingår fem veckors praktik per år under programmet och skolan ordnar även sommarjobb inom vården.
– Det var en bonus, det hade jag inte koll på när jag sökte, säger Martin Thorsell.
Efter att ha poserat för UNT:s fotograf och demonstrerat en av de liftar som används till att lyfta patienter till och från deras sängar är det tillbaks till skolbänkarna för gänget.
– Jag hoppas att det finns några killar som läser det här och också vågar söka sådana här program, säger Emil Strandell.