Kidnappade barnen - fick vårdnaden
En kvinna från Sverige förde ut sina två små barn till Spanien där de hölls gömda i tre år. Trots att kvinnan är häktad i sin frånvaro för kidnappningen har hon beviljats ensam vårdnad om barnen. Anledningen är att de hunnit rota sig med henne utomlands.
Sommaren 1999 flyttade de till Spanien för att starta ett företag men det bar sig inte. Mannen återvände till Sverige medan hustrun stannade i Spanien med barnen.
Mannen ordnade en bostad i Uppsala åt familjen. Kvinnan meddelade flera gånger att hon var på väg men slitningarna var stora och de beslöt att skiljas.
Kvinnan höll sig undan i Spanien med barnen men sommaren 2001 slog hon sig ner utanför Stockholm och barnen träffade sin far då och då.
För tre år sedan tog hon dock med sig barnen till Spanien utan att meddela sin ex-man och sedan dess har han inte sett dem.
Kvinnan häktades i sin frånvaro för grov egenmäktighet med barn. Mannen fick ensam vårdnad om barnen genom ett interimistiskt, tillfälligt, beslut.
Nyligen behandlades vårdnadstvisten i Stockholms tingsrätt. Kvinnan, som fortfarande är häktad i sin frånvaro, riskerade att gripas vid rättegången, men hon dök aldrig upp. I stället fördes hennes talan av en advokat.
Kvinnan krävde ensam vårdnad och motiverade det med att mannen agerat hotfullt. Tingsrätten menar att hoten ligger så långt bak i tiden och uttalats när hon tagit barnen att de inte spelar någon roll för vårdnadsfrågan.
Åren i Spanien avgörande
Tingsrätten skriver att en förälder som saboterar umgängesrätten kan anses olämplig som vårdnadshavare. Särskilt allvarligt är det om ett barn förts ur landet och ryckts upp från sin invanda miljö.
Trots detta och trots att pappan betecknas som lämplig tilldöms kvinnan ensam vårdnad om barnen. Det avgörande är att de bott flera år i Spanien och endast några månader i Sverige.
En överflyttning av vårdnaden skulle medföra att barnen kom till en främmande miljö och förlorade den dagliga kontakten med sin mor som de levt med under hela sitt liv, anser rätten.
—Domen innebär att den förälder ges vårdnaden som lyckas undanhålla barnen så länge att de etablerar sig i en annan miljö, säger mannens advokat Johan Mellgren.
Inte lika inför lagen
Han hävdar att domstolen ser extra milt på kvinnans agerade eftersom hon är just kvinna.
—Om mannen gjort samma sak hade toleransen inte varit lika hög, det brister i likhet inför lagen.
Till saken hör att mannen har sina rötter i Mellanöstern medan kvinnan är halvsvenska. Även mannens etniska ursprung har varit till nackdel för honom i domstolen, befarar Johan Mellgren.
—Jag har ett liknande ärende där en man från Iran höll sina barn utomlands i nästan tre år. Men i det fallet gavs vårdnaden till mamman i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!