Khady Koita kämpar mot könsstympning

Författaren Khady Koita könsstympades som sjuåring i sin hemby i Senegal. I dag är hon en av världens främsta aktivister i kampen mot kvinnlig könsstympning. Hon samarbetar med Unicef och har hela världen som arbetsfält. Igår besökte hon Uppsala för att tala om sin bok, Skändad.

Uppsala2007-04-24 22:51
- Det var svårt att skriva boken. Framförallt känslomässigt svårt att gå in i de här minnena igen, berättar författaren Khady Koita.
Det är lätt att förstå vad hon menar när man läser första kapitlet i hennes bok. Där beskrivs ingående hur hon som sjuåring hemma i byn i Senegal könsstympades mot sin vilja. Hur hon, liksom miljontals andra flickor och kvinnor runt om i världen, blev ifråntagen möjligheten och rätten att någonsin kunna njuta av sex. Hur hon av kvinnor i sin hemby blev förd till en hydda och fick vänta på sin tur medan hon hörde en annan flickas förtvivlade skrik. Hur hon tvingades ned på en bastmatta och hölls fast medan hon utan bedövning fick genomlida att någon karvade i hennes kön med ett rakblad.
Det är snart 40 år sedan Khady Koita upplevde den där dagen. Men ännu idag könsstympas enligt uppskattningar tre miljoner flickor varje år i världen. Könsstympning är till störst del utbrett i Afrika och Mellanöstern, men det är också ett globalt problem eftersom sedvänjan utövas bland invandrargrupper över hela världen.
Khady Koita berättar för UNT att hon är förvånad över mottagandet av boken Skändad.
- Jag trodde inte att genomslaget skulle bli så stort. Jag har fått otroligt mycket positiva mail och brev.Även min familj har accepterat den. Jag har inte fått någon negativ respons överhuvudtaget.
Vad tror du om framtiden. Ser du ett slut på tiden för könsstympning av kvinnor?
- Jag är optimistisk. Det blir bättre. Men vi måste slåss för våra rättigheter. Slåss man inte för dem får man dem heller aldrig.



Bildtext:
-I nästan alla kulturer har åsikten funnits när det gäller sex att kvinnor ska ge njutning men inte få njutning, säger Khady Koita, författare till boken Skändad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!