KG Hammar om karikatyrteckningarna
Tre vise män slog sig ned i en röd sammetssoffa på Uppsala stadsteater på onsdagskvällen. Där satt de sida vid sida, tre religioner personifierade, imamen Abd al Haqq Kielan, ärkebiskopen KG Hammar och kantorn från Judiska församlingen i Stockholm, Maynard Gerber.
Fr v Abd al Haqq Kielan, imam och ordförande i Svenska islamiska samförbundet, Maynard Gerber, kantor i Judiska församlingen, Stockholm och ärkebiskop KG Hammar.
Foto: Björn Ullhagen
- Oavsett hur vi förhåller oss till de gamla texterna är det här med religion knepigt, konstaterade ärkebiskopen inte oväntat. Religion kan användas till både gott och ont, och det finns inget värre än att använda religionen som vapen.
Imamen Abd al Haqq Kielan beklagade att ett fåtal muslimer använder religionen - som vapen.
- De söker slagord i Koranen för att utföra sina illgärningar.
Resultatet blir att västerlandets avsky spiller över på hela den muslimska världen. Imamen pratar om ett korståg mot alla muslimer.
- För femtio år sedan var det judarna, nu är det muslimerna. Vi är ett splittrat folk, har brist på ledarskap och lever i ett traumatiskt tillstånd. Vi känner en stor rädsla, säger Abd al Haqq.
Skymf
Maynard Gerber berättade om judar som en gång var en minoritet i Sverige.
- Vi var nästan den enda minoriteten i Sverige, nu är vi fler. Och så finns det några hundratusen muslimer, vi känner oss inte rädda längre.
Publiceringen av karikatyrerna i Jyllands-Posten är ytterligare ett tecken på "hur västvärlden hoppar på oss", fortsatte Abd al Haqq.
Men även om det inte hade rört sig om en karikatyr hade publiceringen ändock varit en skymf mot islam. Profeten är ingen man visar på bild eftersom bilder förvrängs.
- Jag anmäler avvikande åsikt, sa ärkebiskopen. Varje folk, varje ras måste kunna ha sin egen bild av Kristus. Därför kan Kristus i vårt land vara både dalmas och korean.
Imam al haqq tog ny sats och förklarade:
- Det handlar inte bara om att man inte får avbilda något gudomligt. Den som gör det förbannar Gud ner till fjärde generationen.
Eftertanke
De vise männen i soffan var alla mycket oroade över utvecklingen efter att den danska tidningen publicerat teckningarna.
- Det är mycket allvarliga och djupa problem, två olika kulturer som har svårt att förstå varandra. Jag hoppas att klyftan mellan dem minskar, säger Maynard Gerber.
KG Hammar berättade hur han under de senaste åren med bävan följt utvecklingen i Danmark.
- Jag hoppas på eftertanke, men vi kan inte tala om för danskarna hur de ska göra. Vi kan heller inte lösa världens alla problem, men vi kan peka på vårt eget land där människor lever tillsammans, samtalar och har olika åsikter utan att bli ovänner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!