Monica Rogberg, chef för närvårdsavdelningen i Ulleråker, visar runt i lokalerna i Kronparksgården, där antalet platser i februari utökades från 15 till 30.
– Innergården med blommor nästan hela året, är en otrolig tillgång för både patienter och personal, säger hon när vi går genom en av de två korridorerna.
Enheten i Ulleråker är en av Region Uppsalas tre närvårdsavdelningar. De övriga finns i Östhammar och Tierp med 16 respektive 10 platser.
Även om närvårdsavdelningen är tänkt att vara en avlastning för Akademiska sjukhuset så är det inte meningen att de patienter som nu väntar på en vårdplats på akuten ska läggas in här i stället för på sjukhuset. Arbetet är mer långsiktigt.
– Vi är inte en extra avdelning till Akademiska sjukhuset för att lösa platsbristen. Vi jobbar mer förebyggande, så att patienterna ska slippa hamna på sjukhus, säger Monica Rogberg.
Ett bekymmer har varit att alltför sjuka patienter skickats till närvårdsavdelningen från Akademiska när platsbristen på sjukhuset varit akut. Därför har man förändrat rutinerna så att inläggningar till närvårdsavdelningen nu görs på dagtid, när närvårdsavdelningens läkare är på plats.
Målgruppen är från 18 år och uppåt. Men i praktiken är det främst multisjuka äldre som vårdas på närvårdsavdelningen. Medelåldern på patienterna är strax under 90 år.
En patient är Kerstin Klaar. Hon är 94 år och har hjärtsvikt, men har också fått problem med andningen. Det mobila närvårdsteamet såg till att hon kom hit för att grundligare utreda orsaken till problemen. Hon trivs bra, berättar hon.
– Jag har varit här en dryg vecka nu och de har väl inte riktigt kommit underfund med vad det beror på än, säger Kerstin Klaar.
Det är lunchdags och undersköterskan Miriam Padilla Mellado kommer för att hjälpa Kerstin upp ur sängen så att hon kan ta sig till dagrummet för att äta.
– Jag har jobbat sedan det öppnade för snart tio år sedan och tycker det är jätteroligt. Vi försöker låta patienterna bestämma själva, även när de är 100 år, säger Miriam Padilla Mellado.
Regionen har rivningskontrakt på lokalerna i Ulleråker, och i september 2027 måste verksamheten flytta. Något beslut om vart är dock inte fattat än. I framtiden kommer det också att behövas många fler platser. Närvårdsavdelningarna är en del av den större omställning som pågår runt om i Vårdsverige för att klara den ökande andelen äldre i befolkningen. Det framtida behovet inom Uppsala kommun beräknas till 100 närvårdsplatser. I övriga länet handlar det om 60 till.
Detta ska både spara pengar och ge patienterna bättre vård. En närvårdsplats kostar ungefär hälften så mycket per dygn som en reguljär vårdplats på sjukhuset. Men hälsovinsterna för patienter som slipper läggas in på sjukhus, kanske efter flera dygns väntan på akutmottagningen, är större.
De utvärderingar som gjorts visar att satsningen varit effektiv. En jämförelse som regionen gjort mellan Tierp och Östhammar under perioden 2013 till 2019, då det fanns en närvårdsavdelning i Östhammar men inte i Tierp, visar att både antalet vårdtillfällen och antalet vårddagar per invånare över 80 år var betydligt lägre i Östhammar än i Tierp.
– Närvårdsplatserna är en viktig delförklaring, även om sambanden kan vara komplexa. Också där det öppnats äldremottagningar ser man tydliga effekter när de varit i gång något år, säger Åsa Himmelsköld, programchef för "Effektiv och nära vård" i Region Uppsala.