Kemipriset: Nödvändigt för allt liv
Årets Nobelpris i kemi går till en enda forskare. Den 59-årige amerikanen Roger Kornberg får 10 miljoner kronor för att ha visat i detalj hur informationen i arvsanlagen kopieras så att kroppens beståndsdelar kan förnyas.
Om den här kopieringen av genetisk information slutade att fungera, så skulle vi dö inom några dagar, eftersom all tillverkning av nytt protein upphör och kroppens beståndsdelar inte längre förnyas.
Det är precis vad som händer när någon råkar äta vit flugsvamp. Svampens gift stoppar kopieringen — eller transkríptionen som processen heter på forskarspråk. Störningar i den här processen finns också med i bilden vid cancer, olika inflammationer och hjärtsjukdom.
Att åka till Stockholm på Nobelprisutdelning och Nobelmottagning är faktiskt inget nytt för Roger Kornberg. För 47 år sedan fick han som 12-åring vara med då hans far Arthur Kornberg fick Nobelpriset i medicin eller fysiologi.
Även om fadern var medicinpristagare så hade far och son jobbat inom nästan samma område. Arthur Kornbergs insats var att beskriva hur den genetiska informationen i arvsanlagen förs över från en DNA-molekyl till en annan molekyl som byggs upp med den förra som mall.
Vad Roger Kornberg gjort är att gå vidare och kartlägga i detalj hur själva kopieringen av den genetiska informationen till ett budbärar-RNA går till. Denna kopiering är ett villkor för att informationen ska kunna användas utanför cellkärnan. Och kopieringen måste vara mycket säker. Högst ett fel på 10 000 är tillåtet för att inte organismen ska ta skada.
Den verkligt revolutionerande insatsen är att han lyckats fånga den här processen i flykten, på bild. Genom en sinnrik metod lyckades han frysa processen medan den pågick och avbilda molekylerna i sin kristallina form. Med hjälp av den kristallografiska bilden kunde en dator räkna fram atomernas verkliga läge i förhållande till varandra. Resultatet blev inget vanligt fotografi utan en bild som datorn skapar.
"Att lyckas fånga en kemisk reaktion i full gång är mycket svårt", konstaterar Kungl Vetenskapsakademien. "Det räcker inte med att vara en skicklig kristallograf. Det som utmärker Kornberg är att han kombinerar kristallografi med djupa biokemiska kunskaper som gör att han kan kontrollera den process han vill avbilda".
Arbetet har varit mödosamt. Bland annat höll hans forskargrupp på och finjusterade ett system med jästceller i tiotalet år (!) innan systemet kunde användas för att undersöka processen. Många skulle säkert ha givit upp för länge sedan, menar akademien.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!